Први играч са Соломонских Острва у Европи:У "Вележу" жели остварити дјечачки сан

Анадолија
Први играч са Соломонских Острва у Европи:У "Вележу" жели остварити дјечачки сан

МОСТАР - Рафаел Леаи из Соломонских Острва први је фудбалер из ове државе који је успио потписати професионални уговор у некој европској земљи. Он је крајем јануара постао члан ФК "Вележ" из Мостара.

Претходно је био занимљив клубовима из Шпаније, који су га запазили на камповима у Океанији, а стандардни је репрезентативац своје земље, иако му је тек 19 година.

У град на Неретви стигао је након препоруке тренера Аднана Диздаревића.

-Када сам у Мостару, осјећам се сречно. Узбуђен сам што остајем - рекао је Леаи.

"Вележ" је с његовим потписом добио навијаче у далекој земљи. Они игре "рођених" и свог сународњака прате сваког викенда путем интернета.

-Много људи на Соломонским Острвима прати и подржава „Вележ“ данас. Ја сад играм овдје и они осјећају мој клуб. Желим играти најбоље што могу и обрадовати навијаче. Даћу све од себе да они буду сретни и да видим осмијехе на њиховим лицима. Заиста сам срећан - наводи Рапхаел.

Радује се наредним обавезама у репрезентацији. Соломонска Острва су у квалификацијама за недавно Свјетско првенство била близу пласмана.

-Мислим да ћу играти у новембру. Имаћемо турнир на Соломонским Острвима. Желим ићи играти за репрезентацију, јер сам стварно спреман за то. И сретан сам због тога - говори овај скромни младић.

Вјерује да његов европски пут може бити улазница за сународњаке који су талентовани за фудбал.

-Сматрам да мој долазак овдје може отворити врата многим играчима из моје земље. Много младих људи ће имати прилику видјети шта радим ту и помислити да отварам пут и за њих. Можда ће се за те младиће неко распитати ако будем добар у Европи. Они ће сигурно пратити мој развој и покушати доћи - најављује Леаи.

Још увијек се навикава на живот у БиХ. Саиграчи у "Вележу" су га дочекали на најбољи начин.

-Овдје је много другачије него у мојој земљи. За долазак са Соломонских Острва потребно је 24 или 25 сати. Тамо немамо новац какав се зарађује овдје, а нема ни навијача какви су овдје. Све је другачије него у мојој држави - закључује.

О његовом потенцијалу похвално је говорио и тренер ФК Вележ Недим Јусуфбеговић. Сматра да Рафаел може направити одличну каријеру, уколико се настави развијати како се очекује.

-Рафа је код нас дошао на пробу. Предложен је од стране члана нашег стручног штаба Аднана Диздаревића. Рекао је да постоји интересантан момак, који би волио доћи. Репрезентативац је своје земље. Млад, потентан, брз... Такви увијек постају интересантни, посебно што се тиче брзине, јер смо ми ту генетски дефицитарни. Дошао је, потрудио се да остане и кад то није најбоље изгледало. Показао је вољу, огромну жељу за радом, напретком. Потенцијал је оставио трага, забиљежен је. Реаговали смо и на наш приједлог он је остао. Наравно да се не ради о готовом играчу од којег навијачи могу очекивати нешто спектакуларно. Ради се о потенцијалу који има 19 година и за који се надамо да ће уз квалитетан рад и максималан ангажман свих нас, људи у клубу, тренера, тај потенцијал развити до одређене тачке до које то можемо да урадимо. И да ће свој пут наставити даље, гдје може да се квалитетније развија и нарасте до озбиљног играча, што се надамо и вјерујемо да ће постати - испричао је Јусуфбеговић.

Рафаел Леаи је деби у дресу "Вележа" уписао на недавном сусрету Премијер лиге БиХ против Слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана