Цијела је нација репрезентација

ГС
Foto: Танјуг/АП

ДОХА - Дванаестог дана Мундијала на реду су мечеви трећег кола у групама Г и Х. Прво на терене излазе Гана и Уругвај, као и Португалија и Јужна Кореја. У вечерњем термину играју Србија против Швајцарске и Бразил – Камерун.

Швајцарска је на Мундијалу у Русији   фудбалску Србију „завила у црно“. Четири године касније Драган Стојковић Пикси предводи генерацију која је фудбалски сазрела и која пред собом има чисту ситуацију – само побједа на "974 стадиону" води "орлове" у осмину финала Мундијала у Катару. „Освета” сигурно неће бити хладна, али биће довољна за пласман у нокаут фазу и осећај поноса српске фудбалске нације.

Мечевима у групама Г и Х данас се завршава групна фаза Мундијала.

За нас назанимљивији дуел дана је меч између Србије и Швајцарске. 

Фудбалери Србије освојили су један бод у прве двије утакмице на Сјетском првенству у Катару (пораз од Бразила и реми са Камеруном), али и даље имају шансу да се пласирају у осмину финала. Потребно је "само" да у посљедњем колу савладају Швајцарску.

А утакмица против селекције из земље млијека, сатова и чоколаде, има своју историју - прије само четири године два национална тима састала су се у групној фази Мундијала у Русији, а побједу су однијели "крсташи".

Четири године касније, вријеме је за „освету”. И то искључиво у фудбалском смислу. На "орловима" је да покажу квалитет и савладају јаког противника, чиме би одвели национални тим у осмину финала Мундијала, први пут од Француске 1998. године.

Ситуација у Групи Г је јасна - Србија би побједом над Швајцарском претекла ривала на табели и пут у нокаут фазу био би отворен.

Осим уколико, што је тешко очекивати (не и немогуће), Камерун не шокира Бразил у посљедњем колу. У том случају тријумф над Швајцарцима морао би бити за гол убједљивији него евентуална победа афричке селекције над "кариокама".

Иако медијима круже поједине нефудбалске теме, "орлови" су фокусирани на терен, односно дуел са Швајцарском.

Против Бразила "орлови" нису били на свом нивоу, против Камеруна су приказали део раскошног талента, али на крају дозволили грогираном противнику да извуче реми, па се очекује да против Швајцарске искажу свој пуни потенцијал и коначно забиљлеже тријумф.

Утакмица са Швајцарском игра се на  вјероватно најегзотичнијем стадиону у Дохи, а главни судија биће Аргентинац Фернандо Рапалини.

Само 90 минута љуте борбе дели Србију од пласмана у осмину финала Мундијала, а, без обзира на квалитет противника, чињеница је да "орлови" судбину држе чврсто у својим рукама.

-Сви су на располагању и то је добра ствар. Радили смо ова два дана у пуном капацитету и то је оно што мене као тренера може и мора да радује - рекао је Стојковић синоћ за РТС.

Швајцарски селектор Мурат Јакин има кадровских проблема – Џердан Шаћири одавно не игра на препознатљивом нивоу, повреде вуку Нико Елведи и Ноа Окафор, као и Јан Зомер, први голман националног тима који се од повреде опоравио у последњи час, пред старт Мундијала.

Ипак, то није спријечило "крсташе" да у првој утакмици на турниру минималним резултатом савладају Камерун, а онда на исти начин доживе пораз од Бразила, који их ставља у добру позицију пред посљедње коло - бод ће вјероватно бити довољан за осмину финала.

У Групи Г оба меча почињу у 20 часова. Бразил, који је већ обезбиједио осмину финала игра против Камеруна и на стадиону "Луисал" жели да овјери прво мјесто. С друге стране Камерунци у случају побједе могу да се умешају у борбу за нокаут фазу.

Група Г:

20:00 Србија - Швајцарска

20:00 Бразил - Камерун

1. Бразил 6 3:0

2. Швајцарска 3 1:1

3. Камерун 1 3:4

4. Србија 1 3:5

 

У групи Х оба меча се играју од 16 часова. Гана и Уругвај у директном дуелу могу да одлуче ко ће у осмину финала. Гани је довољан и бод, док Уругвај мора да побиједи. Дуел се игра на стадиону „Ел Џануб“.

У другом мечу ове групе на стадиону "Дијамант Катара" играју Јужна Кореја и Португалија. Кореанцима је неопходна побједа и да се поклопи резултат са дуела гане и Уругвај. Португалци су већ обезбиједили даљи пласман, али желе да овјере прво место у групи.

Група Х:

16:00 Гана - Уругвај

16:00 Јужна Кореја - Португалија

1. Португалија 6 5:2

2. Гана 3 5:5

3. Јужна Кореја 1 2:3

4. Уругвај 1 0:2

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана