Премијера документарног филма “Ево гола”: Меч који је славио живот

Дарко Драгичевић
Премијера документарног филма “Ево гола”: Меч који је славио живот

БАЊАЛУКА - Епско финале Купа Републике Српске 1995. године између Рудар Приједора и Борца које је славило мир и живот, напокон је обрађено у документарном филму.

Документарни филм “Ево гола” добио је назив због реченице Николе Крагуља који је преносио меч и биће премијерно приказан вечерас од 19.30 часова испод сјеверне трибине на Градском стадиону, а улаз је бесплатан. Продуцент и сценариста Љубомир Тешинић истиче да је филм обрадио не само сјајни двомеч, већ и живот током рата, као и након потписивања Дејтонског споразума.

- Никад на једној утакмици није било више људи. Било је и већих и квалитетнијих утакмица, али та је свима остала у сјећању. Нису људи дошли само да гледају фудбал, то је била катарза након три године рата и свега што се дешавало. Утакмица у Приједору је играна 20 дана након што је потписан Дејтонски споразум. Била је то озбиљна организација и посјета ако узмемо да је то 1995. година и да је рат тек завршен. Тај двомеч био је прослава живота. Простор који је до јуче био практично без наде, постао је тим утакмицама простор наде, живота. Кроз фудбалске елементе једне утакмице ми у ствари описујемо и славимо живот - истакао је продуцент.

У филму учествују: Томо Марић, Никола Крагуљ, Милорад Билбија, Владо Јагодић, Слободан Старчевић, Оливер Јандрић, Небојша Јањић, Стојан Јањетовић, Жељко Мацура, Вељко Саламић, Радивој Драгић, Славиша Краљ, Драган Лукић, Милорад Шипка, Анђелко Граховац, Родољуб Петковић, Славко Басара и Ђорђе Ђурђевић.

- Кроз ову антиратну спортску причу, наизглед локалног карактера, видимо глобални потенцијал кроз који можемо промовисати Приједор, Бањалуку и Републику Српску и БиХ. Ово је патриотски филм са снажном антиратном поруком. Филм говори о томе да људи не могу да буду агресори ако су били код своје куће у Приједору и Бањалуци, не могу да желе рат. Шаљемо јасну спортску поруку. Има ту доста симболике. Имамо Дејтонски споразум, који је званично признање Републике Српске као ентитета у БиХ и имамо тај трофеј који може бити симболично трофеј мира, слободе, настанка Републике Српске - додао је Тешинић.

A group of football players posing for a photoDescription automatically generated

Приликом стварања филма највећи проблем су били архивски снимци као и аутентична документа. У том сегменту екипа је имала велику подршку “Гласа Српске” чију архиву су највише и користили приликом реконструкције ове утакмице.

- Најтежи дио филма је било наћи архиву и пресложити је те провјерити аутентичност свих података. То финале је неодвојиво од рата, а обрадили смо и тај сегмент приче како су уопште спортисти живјели тада, како су и да ли су тренирали. Да ли је уопште било спорта. То је посебно за млађу генерацију да разумију то доба. Оно што је све вријеме важно јесте тај пријатељски однос играча. Иако су ривали на терену, они су сви велики пријатељи и имају огромно поштовање према противнику. То је једна од важнијих порука - рекао је продуцент.

Оба дуела у Приједору 16. децембра и у Бањалуци 23. децембра (требало је да буде одигран раније, али помјерен због густе магле) донијели су сјајну атмосферу и пун стадион. Било је ту и ривалство навијачких група.

- Имамо и тај сегмент приче. Два навијача са супротних страна. Један из Приједора, други из Бањалуке. И кроз њих причамо занимљиву причу. Навијач из Приједора је пред то финале избјегао из Санског Моста, Славко Басара. Остао је без свега материјалног, а он иде на утакмицу и има страст према фудбалу. У Бањалуци је Ђорђе Ђурђевић који је још дјечак, а осим меча прича како се сјећа рата, одласка оца на ратиште и свих дешавања. Имамо врло лијеп документ, аутентичан из угла играча, навијача, новинара и позивамо све да дођу на премијеру - поручио је Тешинић.

Поред филма биће реализован серијал од три епизоде у којима ћемо имати више простора јер у реализацији пројекта учествује велики број саговорника. Филм је радила продуцентска кућа “МЛТ медија” у копродукцији са Радио телевизијом Републике Српске и ЛМ продукција. Партнер филма и серије је “Глас Српске”. Подршку филму дали су град Бањалука, Културни центар Бански двор, Позориште Приједор, ФК Борац Бањалука и ФК Рудар Приједор.

Продукција

У продукцији учествује девет филмских радника из Бањалуке: продуцент и сценариста Љубомир Тешинић, редитељка Сузана Лазић, сценариста Зоран Прњатовић, монтажер Ведран Марић, сниматељ Дејан Рачић, мајстор свјетла Марко Станчевић, мајстор тона и управљач дроном Александар Влајић, сарадник на пројекту Бранко Лазић, стручни сарадник Славко Басара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана