Представљамо шампиона Албаније, првог ривала Борца у Лиги шампиона

Дарко Драгичевић
Представљамо шампиона Албаније, првог ривала Борца у Лиги шампиона

БАЊАЛУКА - Шампион Албаније Егнатија први је противник бањалучког Борца у квалификацијама за Лигу шампиона. За Бањалучане је ово прилика да направе велики искорак у Европи јер би им тријумф у овом двомечу донио још најмање шест утакмица и значајна финансијска средства.

Егнатија се као и Борац налази на припремама у Словенији, тако да ће стручни штаб великана из Платонове улице бити у прилици да их види уживо и да се упозна са квалитетом противника. 

Албанци су већи дио протеклог шампионата били на челу првенства, а на крају су освојили финални турнир. Екипа је током већег дијела  сезоне играла у систему 4-2-3-1, док је у мечевима који су одлучивали о шампиону често знали да играју и 5-3-2. Главни играч прошле сезоне био је Бразилац Фернандо Медеирош. Главни је креатор екипе, а за Борац је добра вијест да се он још не налази на припремама у Словенији.

Наиме, њему је истекао уговор и није у потпуности задовољан понудом клуба па је остао и даље у својој земљи, гдје чека квалитетнију понуду. Званично клуб је напустио Хисен  Мемола, али он свакако није био стартер.

Клуб се значајно појачао довођењем Регика Лушкја. Везни фудбалер је дошао из Тиране. гдје је био најбољи играч,  а прошле сезоне је проглашен за најкориснијег  фудбалера лиге. Веома је пргав, често провоцира ривале, али је такође веома јак на лопти. Може да сачува и има добар пас у међупростор.

Поред њега, шампион Албаније је вратио и нападача Редија  Касу. Он је био у словеначкој Олимпији, гдје се није превише наиграо. Имао је само седам наступа у којима је постигао један гол те позајмица није продужена. Појачање у одбрани је повремени репрезентативац Азербејџана Замиљ Алијев који може да игра на позицији лијевог бека и централног дефанзивца.

У нападу су све страни играчи. Највећа опасност по гол Борца биће свакако нападач из Костарике Јургенс Монтенегро који је био најбољи стријелац у прошлом шампионату са осам голова. Гол мање је постигао управо Бразилац Медеирош.

По крилима су изузетно брзи интернационалци. Ту су Лороњо Доку из Обале Слоноваче и Француз Јуба Драме. Они траже лопту у простору и покушавају да након тога одиграју повратне лопте у шеснаестерац.

Свакако, пажњу треба обратити и на офанзивног лијевог бека Едисона Ндрикса који се често убацује и посебно је опасан у прекидима. Има добар ударац и опасан је у скоку. Ипак, његове излете на противничку половину противник би могао да казни јер често остаје напријед. Сигурно је да ће стручни штаб Борца моћи да се на лицу мјеста увјери у квалитет ривала, али и његове мане.

У првом припремном мечу су ремизирали против Ружомберока 2:2.

ПАОК

У случају да успјешно прођу прву препреку, Бањалучани ће у другом колу квалификација играти против ПАОК-а. Први меч је у Солуну 23/24. јула, а реванш седам дана касније. Ако буде елиминисан, Борац ће такмичење наставити у Лиги конференције и у тој ситуацији састао би се са пораженим из два дуела исландског Викингура и ирског Шамрока. Прва утакмица била би играна 25. јула на Илсанду или у Ирској, а реванш у Бањалуци 1. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана