Представљамо наредног ривала Борца у Лиги Европе

Дарко Драгичевић
Представљамо наредног ривала Борца у Лиги Европе

БУДИМПЕШТА - Славни Ференцварош наредни је ривал бањалучког Борца у плеј-офу Лиге Европе. Најтрофејнији тим у Мађарској, који је освојио 35 титула шампиона и 24 национална купа, биће противник у одлучујућем мечу за групну фазу.

Ференцварош је прошле сезоне под вођством Дејана Станковића дошао до 35. титуле и тако избрисао горак укус након што је у квалификацијама за Лигу шампиона елиминисан од Ки Клаксвика. Српски тренер је преузео екипу након тога и довео је до титуле, али до наставка сарадње није дошло.

Ференцварош је ове сезоне у квалификацијама за Лигу шампиона савладао велшки ТНС са 5:0 и 2:1, док је затим заустављен од данског Мидтјиланда. Данци су славили 2:0, да би у Будимпешти било 1:1. Тако су још једном остали без жељеног циља упркос подршци коју имају.

Мађарски тим је доживио бројне промјене током прелазног рока. Умјесто Дејана Станковића на клупу је сјео Холанђанин Паскал Јансен, бивши тренер АЗ Алкмара, који је прошао школу Спарте Ротердам, а радио је и у млађим категоријама ПСВ-а.

Поменути стручњак не одустаје од формације 4-2-3-1. За Борац ће бити изузетно значајно да издржи старт меча у Будимпешти, када домаћин врши велики притисак. У том моментима настоје да пресингом сломе ривала и након освајања лопте иду директно ка голу.

Уз то Мађари настоје да стварају предност на крилима гдје играчи користе своју брзину у дуелима један на један. Борац ће такође морати да обрати пажњу на ударце изван шеснаестерца, јер се често одлучују на шутеве. Ипак имају и Мађари својих мана, посебно у прекидима.

Овај клуб је прошле сезоне био колонија играча из БиХ, али за нову сезону је остао само Елдар Ћивић, док су остали већ напустили клуб или се спремају да то ураде. У нападу је бивши центарфор Црвене звезде Александар Пешић, али је његов наступ у двомечу неизвјестан због повреде коју је зарадио у реваншу.

Такође тренер Јансен у двомечу неће моћи да рачуна на новајлију Раула Густава, који је добио директан црвени картон па ће најмање двије утакмице на хлађење.

Екипа је доживјела значајне промјене, а тренутно су на пет појачања. У Будимпешту су дошли Бразилац Кади Боргес, Данац Стефан Гартман, Бразилац Раул Густаво, затим Исак Папе те Филип Роменс.

Тим су званично напустили: Мухамед Бешић, Патрик Ијинор, Кристијан Листеш, Маркињос, Сами Мае, Дамир Реџић и Хенри Винго, док су на позајмици Кенан Кодро, Оливер Нађи, Мергл Шаболш и Адам Халмаи. Клуб желе да напусте Амер Гојак, Ајенти Абена, Мохамед Бен Ромдане.

Митропа куп

Занимљиво је да ће се састати два клуба која су током своје историје освајала средњоевропски Митропа куп. Ференцварош је два пута освајао ово такмичење, док је бањалучки Борац био побједник посљедњег издања 1992. године па је пехар намијењен побједнику остао у трофејној сали Градског стадиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана