Предсједништво Аргентине смијенило функционера јер је од Месија тражио извињење за скандал

GS
Foto: X.com

Због расистичког скандала на слављу фудбалске репрезентације Аргентине поводом освајања титуле на Копа Америци дошло је и до превирања на политичкој сцени у овој јужноамеричкој земљи.

Наиме, након што су поједини фудбалери на слављу пјевали расистичку пјесму о играчима Француске, алудирајући на њихово афричко поријекло, члан администрације предсједника Аргентине Јавиера Милеија упутио је Лионелу Месију захтјев да се извини јавности.

Ради се о Јулију Гару, који је обнашао функцију замјеника секретара за спортска питања, а умјесто Месијевог извињења добио је отказ.

Како је објављено, кабинет предсједника Милеија је одлучио да Гаро буде смијењен с поменуте позиције, преноси Кликс.

"Кабинет предсједника извјештава да ниједна влада не може рећи аргентинској репрезентацији шта ће коментирати, мислити или учинити. То не можемо рећи свјетском и континенталном прваку, као ни било којем другом грађанину. Из тог разлога, Јулио Гаро више није замјеник секретара за спорт нације", саопштено је из предсједничког кабинета.

"Они играју за Француску, али су им родитељи из Анголе. Мајка им је из Камеруна, а отац из Нигерије. У пасошу пише Француска", пјевали су фудбалери Аргентине.
Дешавало се то на шампионској паради Аргентинаца на отвореном аутобусу, а Меси уопште није био присутан.

Предњачио је у инциденту везњак Челзија Ензо Фернандез, који се и снимао док је пјевао ову пјесму, а тако је увриједио и своје поједине играче из Челзија.

Одлука ФИФА-е се још увијек чека, а нема сумње да ће актери расистичког скандала бити кажњени.

Иако Француска није била ривал Аргентине на Цопа Америци, ривалство траје деценијама уназад, а све је кулминирало на Свјетском првенству у Катару 2022. године када је Аргентина савладала Француску у финалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана