Потреси на Пољуду

Агенције
Потреси на Пољуду

СПЛИТ – Два дана пред велики дерби на „Максимиру“, немирно је у Сплиту гдје се доскорашњи сарадници међусобно оптужују.

Током дана сада већ бивши предсједник Хајдука, Никола Калинић, сазвао је конференцију за медије гдје је, након отказа који му је уручен у клубу, оптужио предсједника Ивана Билића да је радио по директивама људи из надзорног одбора, конкретно именујући Алјошу Павелина као особу која вуче најважније потезе у клубу.

Калинић се на функцији спортског директора задржао само четири мјесеца, ускачући на њу одмах по окончању играчке каријере, наслиједивши тако Миндаугаса Николицијуса.

Калинић је открио да ситуација у клубу није најбоља, далеко је од тога, и додао да тренер Ђенаро Гатузо не разговара са предсједником клуба Иваном Билићем.

- Тренер већ дуже времена не прича са предсједником јер му је обећао четири појачања. Ја сам испао жртвено јагње, а мишеви су се сакрили у рупу. Знам да Гатузо није задовољан. Хтио сам да имамо кичму екипе: Ливаја, Ракитић, Уремовић. Уз њих Пукштаса и Сигура и доводити стварна појачања. Дајаку и Бенрахоу су морали бити враћени, припремали су тужбу против клуба. Цијело љето су тражили клуб и нису га нашли, а према ФИФА-иним правилима их треба вратити. Од првог дана сам знао да неће ићи у добром смјеру. Људи који надзиру Хајдук не воле клуб и немају везе са фудбалом. Мислим на Надзорни одбор. Предсједник ми је након седмицу дана мандата показивао поруке Алјоше Павелина против мене. Не знам тачно ко ме смјенио, предсједник сигурно није, рекао је Калинић приликом јутарњег обраћања медијима.

Потврдио је да је Гатузо био његов први избор за тренера:

- Гатузо и Пауло Соуса су били моји први избори, али сви они су тражили да виде како изгледа камп, како изгледају услови. Људи који су ми били надређени имали су припремљене неке тренере за које нисам хтио ни да чујем, желио сам свог тренера иза којег ћу стајати. Предсједник ме звао и рекао да добијам отказ. Рекао сам му да нема проблема и да знам да то није његова одлука. Алјоша Павелин води клуб.

У 18 сати, медијима се обратио предсједник клуба Билић и демантовао Калинића:

- Нису ми драге околности у којима смо се сусрели да имамо овакву конференцију. Желио бих рећи три ствари које су мени битне. Није ми драго јер имам осјећај да је данашња конференција искоришћена за ниске разлоге. Нећу се спуштати на тај ниво и имам осјећај да је Калинић изманипулисан те да се догодио напад на модел клуба. Нећу улазити у пуно детаља који нису потребни. Догодило се то да је Никола прешао границе, људске и професионалне, рекао је, између осталог, Билић.

Предсједник Хајдука је потом објаснио разлоге Калинићеве смјене:

- Ангажман и смјена Николе Калинића је искључиво моја одлука. Једину ствар коју је Надзорни одбор требао одобрити су финансијски услови уговора. Нажалост, одлука о ангажману показала се као моја грешка. Разлог смјене је тај што Никола није испунио циљеве. Тајминг никада није добар, а сада смо пронашли замјену за Николу и то је једини разлог тајмингa, поручио је Билић.

Турбуленције у Хајдуку су сада већ редовна појава дуги низ година, док клуб безуспјешно покушава да прекине доминацију „вјечитог шампиона“ Динама.

За то вријеме у Загребу – бонаца.

Пред дерби који се игра у петак, „Модри“ немају бриге. Екипа тренера Јакировића је ауторитативно изборила пласман у Лигу шампиона, обезбиједила себи пуну касу, тренутно је лидер првенства и у сјајном расположењу дочекује Далматинце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана