Посљедње утакмице четвртфинала Мундијала: „Давид“ против „Голијата“ и сусрет вјечитих ривала

ГС
Foto: Анадолија

ДОХА – Данас ће бити одиграни преостали мечеви четвртфинала Свјетског првенства у фудбалу. Од 16 часова састају се Португалија и Мароко, а од 20 часова Француска и Енглеска.

Репрезентације Португалије и Марока играју трећу утакмицу четвртфинала Свјетског првенства у Катару на стадиону Ел Тумама.

Овај дуел описује се као дуел „растерећеног Давида” и „Голијата са теретом на леђима” -  ради се о судару најпријатнијег изненађења и једног од најзвучнијих састава на турниру.

Мароканци имају прилику да остваре историјски успјех пласманом у полуфинале.

 „Лавови са Атласа” дошли су у Катар са врло климавом атмосфером и наративом који не обећава велике резултате. Отпустили су тадашњег селектора Вахида Халилхоџића, који их је водио кроз квалификације, на његово место дошао је Валид Реграги, бивши репрезентативац и тренер најуспјешнијег клуба у земљи Видада. Халилхоџић је жртвован како би се довело најпознатије име те репрезентације Хаким Зијеш који је показао лидерски квалитет, уједно и посвећеност тиму.

Састав сачињен махом од момака побраних по западној Европи пронашао је јединство под заставом и грбом својих предака и изненађујуће прошао групу са вицешампиом свијета Хрватском и другим тимом на ФИФА ранг листи Белгијом.

Мароканци су начинили сензацију избацивањем Шпаније у осмини финала.

Селектор Марока Валид Реграри вјерује да његов тим може да начини још једно изненађење и савлада Португалију у четвртфиналу Мундијала.

– Сто одсто смо спремни. Португалија је фаворит, али била је то и Шпанија. Прихватамо улогу аутсајдера, међутим, желимо да направимо ново изненађење. Имамо слабости, то је јасно, само има их и сваки други тим. Можда их Португалци имају мање него други, ипак, анализирали смо их, спремили смо се, имамо план – истиче Реграгуи.

Једна од главних тема пред утакмицу је Кристијано Роналдо.

– Надам се да неће играти. Он је један од најбољих играча на свијету и бићу срећан ако не буде на терену - рекао је Реграри и поручио:

- Не представљамо ми само арапски свијет, него цијелу Африку. Стижу нам позитивни сигнали, осјећамо их, цијели континент је уз нас – каже селектор Марока.

Када је ријеч о Португалцима, овај тим има прилику да надмаши чувене саставе са почетка 21. вијека. Онај који сигурно има највећу мотивацију је и прва звијезда тима Кристијано Роналдо, коме је ово посљедње свјетско првенство и „мjерење на ваги“ са Леом Месијем.

Португалци су из Групе Х изашли као првопласирани са скором 2-0-1. Осмина финала против Швајцарске показала је пуну снагу тима, али и пробудила „зле духове”. Роналдо није био у стартних једанаест, али су играли „као сат”. Гонсало Рамос је остварио хет-трик, Пепе је са 39 година постао други најстарији стријелац у историји свјетских првенстава.

Мароканци и Португалци сусретали су се два пута на свјетским првенствима. Афричка селекција је 1986. побиједила са 3:1, а 22 године касније Кристијано Роналдо је донео минимални тријумф Португалији.

Играчи који буду славили на терену исписаће најсветлије странице фудбала њихове домовине.

Тешко је наћи двије репрезентације које се такмиче између себе више него француска и енглеска. Није тајна да се Французи и Енглези “не љубе” превише.

Обје земље његују дугу фудбалску традицију али и ривалитет, додуше више рекреативни него такмичарски бар кад је фудбал у питању. “Троглави лавови” и „триколори” до сада су се састали 31. пут а од тих сусрета чак 24. била су пријатељске и ревијалне утакмице. Енглеска је до сада тријумфовала 17 пута, девет пута су “триколори” били бољи док је меч пет пута завршен без побједника.

Овај дуел је тако за обје земље више од игре.

Енглези већ дуго пјевају „It's coming home ” призивајући повратак најпрестижнијег трофеја на свијету у Лондон који су посљедњи пут освојили када се фудбал гледао на црно-бијелим екранима и радијима у индустријским постројењима широм Европе.

Надају се да је баш ова генерација спремна да им донесе титулу шампиона свијета.

Од како су дошли у Катар Енглези играју одлично, играју позициону игру из које креирају одличне акције и са крила и кроз средину терена. Да су се уклопили у систем и да више нису фаворити само на папиру показује податак да су у претходне четири утакмице постигли 12, а примили само два гола.

Француска је упркос великом броју повреда до сада такође показала доста. У првом колу лако је савладана Аустралија са 4:1, затим Данска са 2:1, те је услиједио пораз од Марока 1:0 у мечу који за Французе није имао никакав резултатски значај а у ком је Дешан одмарао битне играче.

Напослетку „триколори” су савладали Пољску са 3:1 и тако обезбиједили карту за свој дуел са комшијама преко Ламанша.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана