Полиција "чешља" ФС Шпаније: Лисице на рукама због саудијског новца

ГС
Полиција "чешља" ФС Шпаније: Лисице на рукама због саудијског новца

Шпанска полиција је у сриједу, по налогу Суда у Махадахонди (општина у близини Мадрида), извела опсежну акцију у којој је ухапсила седморо особа под сумњом у финансијске малверзације.

Ријеч је о запосленима у Фудбалском савезу Шпаније који се сумњиче да су нелегално подијелили између себе дио новца од уносног уговора са Саудијском Арабијом.

У септембру 2019. Фудбалски савез Шпаније потписао је шестогодишњи уговор са Саудијцима вриједан 240 милиона долара, о "премијештању" мечева завршнице Суперкупа у ту земљу у наредних шест година. 

Посредник у овом послу била је компанија "Космос", којом руководи бивши фудбалер Барселоне и шпанске репрезентације Ђерард Пике.

Та фирма је за посредовање добила 24 милиона.

Није, за сада, познато да ли је и та компанија под "лупом" тужилаштва и полиције.

Оно што је досад познато, ухапшено је укупно седморо људи у данашњој акцији полиције, претресено је пет објеката (не и централа Савеза), као и кућа бившег предсједника ФС Шпаније Луиса Рубијалеса у Гранади, међутим он је тренутно ван земље (наводно би и он био ухапшен да су га затекли у дому).

Рубијалес је био на челу Савеза у вријеме када је уговор са Саудијцима потписан.

У међувремену, због познатог скандала на додјели медаља фудбалеркама Шпаније, када је у уста полубио једну од њих, Рубијалес је разријешен дужности и против њега је поднијета кривична пријава за сексуално узнемиравање.

Сада би могао да буде суочен и са новом тужбом, уколико се докажу тврдње о финансијским малверзацијама.

Шпански медији сазнају да се поред седморо ухапшених, још петоро особа воде као осумњичене у овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана