Ернандез и Коло Муани за побједу Француске против Марока и пласман у финале

ГС
Побједа Француске над Мароком
Foto: Танјуг | Побједа Француске над Мароком

ДОХА - Фудбалери Француске побиједили су у полуфиналу Свјетског првенства Мароко резултатом 2:0 и пласирали се у финале овог такмичења.

Француска ће у финалу, које се игра у недјељу, играти против Аргентине.

Мароко је до овог меча примио само један гол и то када је Агерд смјестио лопту у своју мрежу. 

Међутим, вечерас је био дошао ред на меч са актуелним свјетским прваком који је од старта желио да покаже ко је ко.

Пробио је Гризман по десној страни, проиграо Мбапеа који је неколико пута изблокиран, а лопта се одбила до Теа Ернандеса на лијеву страну који акробатским потезом смјешта лопту иза леђа Бунуа.

Тако је постао тек трећи дефанзивац “триколора” који је постигао гол и асистирао на истом Мундијалу. Пре њега су то урадили Мариус Тресор 1982. односно Биксент Лизаразу 1998. године.

Далеко од тога да су се Мароканци предали, а само пет минута касније су први пут припријетили када је Азедин Унахи опробао свој ударац са дистанце на шта је спреман одговор имао Иго Лорис.

Наставило се са нападима афричке селекције, па је тако неуспјешно покушао Хаким Зијеш да заврши једну од акција. То је за посљедицу имало контру на другој страни где је испао Роман Саис, а Оливије Жиру у наставку погодио спољни дио стативе.

Повредио се том приликом капитен Марока и тако приморао селектора Валида Реграгуија на другу принудну измјену након што је непосредно прије мече из стартних 11 морао да извади најављеног Најефа Агерда који очигледно није био довољно спреман.

Имали су Французи још неколико прилика преко Мбапеа, а потом и Оливијеа Жируа прије него што ће Мароканци прићи најближе голу. Покушао је резервиста Селим Амалах “маказицама” да актобатски савлада Лориса, али је голман “триколора” био на висини задатка и сачувао је своју репрезентацију.

Са минималном предношћу Француске се отишло на паузу.

Мароко је кренуо офанзивно у другом полувремену и дјеловали су све опаснији. Тако су у 53. минути могли до гола, али је Конате уклизао у посљедњи трен и спасио чист погодак.

Наставили су Мароканци играти офанзивно, а Французи су пријетили из контра напада. У 72. минути су могли казнити Мароканце, али је Турам након слободног ударца пуцао главом поред гола.

Десет минута прије краја сусрета Коло Муани је ријешио питање побједника.

Мбапе се мајсторски ослободио тројице противника и дао савршену лопту за Коло Муанија који је био сам на другој страни. Није имао тежак посао и само је гурнуо лопту у празну мрежу за коначних 2:0 и пролаз Француске у друго узастопно финале Свјетског првенства.

Финале између Француске и Аргентине игра се у недјељу с почетком у 16:00 сати, док ће у исто вријеме дан раније Мароко и Хрватска играти утакмицу за треће мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана