Пикси: Како, бре, сад да одем?

ГС
Пикси: Како, бре, сад да одем?

Селектор репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси рекао је да ће сигурно предводити екипу и на Европском првенству на које се пласирао уз доста муке.

Орлови су тек у посљедњем колу квалификација "овјерили" пласман на ЕУРО, али нису одушевили – циљ је остварен побједама над Црном Гором и Литванијом

Селектор Србије сабрао је утиске у интервјуу за "Моцартспорт".

Утисак о пласману на још једно велико такмичење, послије Мундијала, није био најбољи због неубједљиве игре са бугарском репрезентацијом.

“Па, можда је тај утисак на крају покварен мало с ових 2:2 против Бугарске. Да смо добили Бугаре, можда би то мало другачије изгледало. Али, знате како, кад кренете неки посао да радите, ви испред себе поставите циљеве. Мени су говорили када сам дошао: "Не можеш да обећаш и Светско и Европско првенство, обећај једно од та два”. Гледам, јесте ли ви нормални људи? Ако сам се прихватио овог посла, онда је то са циљем да Србију одведем и на Мундијал и на Европско првенство. Зашто се ви бојите тога? Зашто тражите стално неки алиби? Ја те ствари не могу да разумем. Моја мисија на месту селектора је била управо та, уговор је тако и потписан, да се заокруже два циклуса - квалификације за Светско и за Европско првенство. И успели смо. Србија је направила страховито велики успех за који ће тек касније, можда, да се види колико је важан. Онај ко то не жели да призна, то је његов проблем. То је чињенично стање које не може нико да побије. Остаје записано. Тако да, с те стране - пуна сатисфакција”, прича Стојковић за "Моцартспорт".

Горе од оног што је екипа пружила са Бугарском, не може, јасно је то и Пиксију. Такође, утисак који је толико очигледан - игра Србије је у стагнацији од Катара. Чак и назадујемо.

“Можемо боље. Ми правимо поређење у односу на квалификације за Светско првенство. Наравно, нити сам слеп, нити ћу причати нешто што није. Квалификације за СП су биле, нећу рећи перфектне, али су биле одрађене у високом стилу. Ми смо као неко ко је био у трећем шеширу, завршили на првом месту испред Португалије и директно обезбедили место на Мундијалу. Ове квалификације су биле мало другачије. Створила се слика, да ли с правом или не, да је лака група. Мислим да лаких група нема, да сваки противник мора да се поштује. Јер, ако помислите да ће бити лако, ви сте у великом проблему. Ниво игре није био на нивоу, са тим се слажем. Има ту индивидуалних грешака које заиста шокантно делују. Грешака у смислу да поклоните противнику гол. Кад сам са играчима причао на ту тему, поготово сад после Бугара, они су исто то рекли: невероватно је како сами себи пуцамо у ногу. Ми смо им, практично, поклонили два гола, а онда морали да се вадимо и да јуримо резултат. Има сада и времена и простора да се напредује у игри, да она буде убедљивија".

Послије свега, поставља се питање шта би био успјех на Европском првенству?

“Да се направи помак. Треба прво да видимо групе. Сигурно ће бити тешка, али с ким год да играш, очекивања су да победиш. Да направиш искорак. А, то је, наравно, да одеш у други круг. То је прва степеница. Али има времена о томе. Не могу данас да причам шта ће бити за седам-осам месеци. Видећемо играче у каквом су стању. Да ли се појавио неко на кога морамо да обратимо пажњу. Само не желим да се понови Катар, да идем са реконвалесцентима на ЕП. Желим само да ми играчи буду здрави".

Упркос спекулацијама у вези са статусом Стојковића на клупи репрезентације, селектор је јасан око тога - нема дилему.

“Морам да будем јако опрезан по питању изјава око тога да ли остајем, да ли идем, да ли ћу бити, да ли нећу бити. Пошто опет неки људи себи дају за право, они боље знају од мене. Али у сваком случају, сад сам ту и остајем ту. Хајде да поновим, на питање да ли сад идем или остајем: Како, бре, сад да идем, када сам одвео репрезентацију на ЕП? Сад да одем, то би било јако нефер. Непрофесионално. Треба да поштујем те папире што сам потписао. Да, 31. децембра, технички гледано, истиче уговор. А, аутоматски се продужава оног момента када се квалификујете за ЕП".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана