Пад Звездиног коефицијента узрокује лошију позицију при жријебу и у квалификацијама

ГС
Пад Звездиног коефицијента узрокује лошију позицију при жријебу и у квалификацијама

БЕОГРАД - Црвена звезда је у другој узастопној сезони направила пад клупског коефицијента. У прошлој се, неуспјесима у Лиги Европе, спустила са 46.000 на 42.000 бодова, а сада је на 40.000.

На УЕФА листи, по учинку у посљедњих пет сезона, Црвена звезда је на подјели 46. мјеста са Олимпиком из Марсеља. Прије годину дана била је 42. а 2021. се налазила на 35. позицији.

Дописано је 5.000 (4.000 за учешће у групној фази и 1.000 за реми са Јанг бојсом), а из обрачуна се губи 7.000 освојених у такмичарској 2018/19, кад је Црвена звезда први пут заиграла у групној фази Лиге шампиона.

Тада је, са бољим тренером него сада и јефтинијим, али срчанијим тимом, на стартних 4.000 додала 2.000 за тријумф над Ливерпулом и 1.000 за реми са Наполијем. У далеко тежој групи, освојено је више за клупски коефицијент.

И у сезони 2019/20. у групи Лиге шампиона, Црвена звезда је са тренером Владаном Милојевићем освојила више него Бахар. Имала је 6.000, због побједе над Олимпијакосом. Сада је такмичење закључено без тријумфа, у ситуацији кад се у жријеб ушло из трећег шешира. То је огроман резултатски неуспјех.

Могуће је да пад коефицијента, међутим, нема за посљедицу губитак статуса носиоца у плеј-офу за Лигу шампиона, уколико Црвена звезда одбрани титулу у Србији и буде у прилици да се домогне елитног такмичења и наредне сезоне.

Бахар послије Ситија „Нисмо одустајали, морамо да побиједимо у дербију”

За разлику од ове, првак Србије неће имати директно мјесто у групи. Добија, међутим, повољност да га чека само једно квалификационо коло, а према садашњој пројекцији од плеј-офа би стартовали још и прваци Турске, Швајцарске и Украјине.

Ко заврши други у актуелном првенству Србије, почеће квалификације за Лигу шампиона од другог кола и имаће јако тежак задатак јер су завршне препреке четврти у Француској, трећи у Холандији, други у Португалу, Белгији, Шкотској, Турској…

Лига шампиона ће се од септембра 2024. године играти у другачијем формату. Правиће се заједничка табела за све учеснике (36) и у првој фази сваки клуб ће одиграти осам утакмица (по четири код куће и на страни), а онда би најбољих осам ишли директно у осмину финала, смјештени од деветог до 24. мјеста играли прву нокаут рунду, а позиционирани од 25. до 36. мјеста били елиминисани, преноси Спортклуб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана