“Орлови” против првака Европе стартују у Лиги нација: За лакши пут до Мундијала

Глас Српске
“Орлови” против првака Европе стартују у Лиги нација: За лакши пут до Мундијала

БЕОГРАД - Фудбалска репрезентација Србије вечерашњом утакмицом против шампиона Европе Шпаније, на стадиону “Рајко Митић” од 20.45 часова, почиње такмичење у Лиги нација.

“Орлови” се не боре само за бодове у најјачој групи већ и за што бољу позицију пред квалификације за Мундијал у САД, Мексику и Канади 2026. године. Никада се није оволико чекало да се ФИФА и УЕФА усагласе о формату квалификација за Свјетско првенство, али је документ коначно испливао. Жријеб за европске квалификације за Мундијал у САД, Мексику и Канади биће одржан у децембру, када се заврши Лига нација и када буде познато ко ће играти у четвртфиналу тог такмичења, као и како ће изгледати ФИФА ранг-листа.

Сама квалификациона трка почеће у марту сљедеће године. Извлачење група ипак ће изгледати мало другачије него што се претпостављало и неће само ФИФА ранг-листа бити мјеродавна. Штавише, у првом шеширу ће се наћи осам репрезентација које изборе пласман у четвртфинале Лиге нације А! Дакле, први и други из све четири групе. То би могла да буде и Србија уколико би се изборила поред Шпаније, Данске и Швајцарске за једно од прва два мјеста. Играла је Србија неријешено са Данском на Европском првенству прије два мјесеца (0:0), “тукла” се до краја са Швајцарском на Мундијалу у Катару (2:3), тако да друго мјесто није нека немогућа мисија за “орлове”. Како ће у квалификацијама бити 12 група са четири или пет тимова, тек онда на снагу ступа ФИФА ранг-листа. Тако ће први шешир, поред оних осам из Лиге нација, попунити четири преостала најбоље рангирана тима на свјетској листим а послије тога све иде по ФИФА ранг-листи. Други шешир ће попунити 12 наредних репрезентација и тако редом.

Што се тиче Србије, Лига нација добија посебно на значају, јер се на данашњи дан “орлови” налазе на 19. мјесту у Европи. То значи да нису баш “закуцани” у другом шеширу пред жријеб, фијаско у шест предстојећих мечева могао би да их обори још ниже. Иако у овом моменту дјелује да Србија има солидну бодовну предност у односу на Словачку (26 бодова), Румунију (31 бод), Чешку (32), та разлика се топи експресно: примјера ради, у односу на прије мјесец дана Србија је изгубила 7,8, а Словачка добила 11,3 бода. Према томе, већ за октобар, шта год да се деси у ова прва два меча, Србија мора да доведе на смотру све најбоље снаге, јер улог није мали. Кренути у мундијалску трку из, дај боже, првог или другог или трећег шешира, није исто.

“Фурија” у најјачем саставу

Како пише “Марка”, селектор “црвене фурије” Луис де ла Фуенте планира да на терен против Србије пошаље најјачи расположиви састав у којем ће бити чак осморица стартера из финала Европског првенства против Енглеске. Према процјени чувеног шпанског листа, првак Европе ће на “Маракану” истрчати у саставу: Раја - Карвахал, Ле Норман, Лапорт, Кукуреља - Родри (грешка, вјероватно ће Зубименди), Фабијан Руиз, Дани Олмо - Ламин Јамал, Ојарзабал, Вилијамс. Дакле, од стартера из финала са Енглеском изостаће само двојица суспендованих (Родри и Алваро Мората) и голман (Унај Симон).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана