"Орлови" и даље имају шансу

Танјуг
"Орлови" и даље имају шансу

РИМ - Фубалери Шпаније, Италије, Њемачке, Француске, Белгије, Португала, Холандије и Енглеске првих су осам од укупно 12 репрезентација које ће бити носиоци у жријебу европских квалификација за Свјетско првенство 2026. године, док Србија и даље има теоретску шансу да буде носилац, саопштио је данас италијански спортски портал "Спортмедиасет".

Жријеб за европске квалификације за Мондијал 2026. биће одржан у Цириху у петак, 13. децембра. Европа има 16 мјеста на првом СП са 48 репрезентација које ће се 2026. одржати у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Мексику. У квалификацијама за СП из Европе учествоваће 54 селекције које ће бити подијељене у 12 група са по четири или пет репрезентација. 

Директан пласман на Мондијал из Европе обезбиједиће побједници 12 квалификационих група, док ће 12 другопласираних из група, плус четири најбоље пласиране селекције из Лиге нација које не буду прве или друге на табели квалификација, у плеј-оф који ће дати посљедња четири учесника из Европе.

Како је данас објавио "Спортмедиасет" Италија је обезбиједила статус носиоца иако није теоретски осигурала пласман у четвртфинале Лиге нација захваљујући чињеници да ће мјесто носиоца имати осигурано и на основу ранг листе Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) која ће бити објављена у новембру јер ће бити међу 12 најбољих у Европи.

Раније је саопштено да ће носиоци осам група бити четвртфиналисти Лиге нација, а преостала четири мјеста међу повлашћенима биће додијељена на основу ФИФА ранг листе објављене по окончању Лиге нација.

Како даље наводи "Спортмедиасет" најближи статусу ноциоца у жријебу су Хрватска и Швајцарска, али теоретску шансу да буду повлашћени и даље имају и Мађарска, Пољска, Србија и Данска. 

Теоретски, да би Србија била носилац у жријебу, морала би да побиједи у оба новембарска меча, Швајцарску у гостима и Данску код куће и тако оконча као другопласирана у групи А4 Лиге нација, јер преко ранг листе ФИФА не може до статуса носиоца. 

"Спортмедиасет" на крају текста истиче да су у другом шеширу за жријеб тренутно сигурне Турска, Аустрија, Словачка, Румунија и Украјина и закључује да ће комплетан састав шешира бити познат по окончању Лиге нација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана