Орао и љиљани у историји: ФСС враћа грб

ГС
Foto: НН

Репрезентација Србије имаће нови грб.

И то добро познати са крстом и четири оцила – званично обиљежје Фудбалског савеза Србије – красиће нове гарнитуре спортске опреме државног тима.

У истом пакету требало би да буде озваничена и нова црвено-плаво-бијела комбинација дресова, шортсева и штуцни, преноси Спорт Клуб.

Одлуку о брисању актуелног и враћању старог рјешења донијели су чланови Одбора за хитна питања ФСС на посљедњој сједници. Објашњења о анулирању постојећег рјешења, на гласна звона оглашеног у прољеће 2022. године, неколико мјесеци уочи Мондијала у Катару, за сада, нема. Актуелни грб репрезентације, подсјетимо, представљен је тада под гласним негодовањима дијела јавности, пишу Независне.

„Нови грб фудбалске репрезентације Србије инспирисан је традиционалним мотивима и симболима наше земље кроз историју: двоглави бели орао, оцила, љиљани, црвени штит… Из сваког периода узето је по нешто и представља микс наших најистакнутијих и најпрепознатљивијих симбола“, стигло је тада образложење са Теразија.

Премијерно, од септембра 2022. и меча Лиге нација са Шведском, Србија је играла у новој гарнитури, са и данас важећим обиљежјима на дресу. Репрезентативци Србије играће са новим, истовремено и препознатљивим, знаком на грудима. Годинама симболом српског тима, са репрезентативних такмичења у Јужној Африци 2010. и Русији 2018. и квалификационих мечева и Лиге нација до септембра 2022.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана