Олимпијакос сања први трофеј

Глас Српске
Олимпијакос сања први трофеј

АТИНА - Олимп чека нове фудбалске богове. Олимпијакос и Фјорентина вечерас од 21 час играће за трофеј у трећем финалу Лиге конференције. Грцима је ово историјско прво европско финале.

Олимпијакос је имао кошмарну сезону све док на клупу у фебруару није дошао Баскијац, Хозе Луис Мендилибар. Препородио је екипу и грчки тим је заиграо нападачки у формацији 4-3-3. Пронашли су се у његовој игри на гол више. Сјајно се снашао у нападу Ајуба ел Кабија који се зауставио на броју од 16 голова. Његову снагу су осјетили бројни ривали, а посебно ће га запамтити Астон Вила. Висенте Обора је мозак ове екипе. Одлично дијели лопте, проналази сјајна рјешења, посебно према Костасу Фортунису и Данијелу Поденсу. Ако је Обора мозак онда је Сантијаго Хезе мотор екипе. Играч који непрестано “зуји” по терену. Адут ће свакако бити и чињеница да ће играти у својој земљи на стадиону АЕК-а.

- Наши млади играчи су освојили УЕФА Лигу шампиона. Играли су против великих тимова и вјеровали су у успјех. Тако морамо и ми да вјерујемо. Од доласка сам настојао да своје играче увјерим у то и успио сам. Сад имамо невјероватну шансу да уђемо у историју Олимпијакоса и грчког фудбала. Знамо како Италијани играју. Тешко губе, али никад се не зна у финалу. Играћемо своју игру пресинг и офанзивно. Пријаће нам подршка навијача и чињеница да не морају дуго да путују да нас бодре - истакао је Мендилибар.

Фјорентина је ове сезоне блистала у Лиги конференције. И даље су без пораза и надају се да ће то да крунишу другим европских трофејом. Прошле сезоне нису успјели поражени су у финалу од Астон Виле. Тренер Вићенцо Италијано истиче да је научио из тог пораза. Тренер је који воли директан фудбал, а сјајну сезону има Николас Гонзалез.

- Освајање трофеја би била огромна награда за моје момке. Фјорентина већ три године ради сјајне ствари. Дошли смо до финала и то је нешто чему би требало да тежимо сваке године. Све стаје у један меч, а ја вјерујем у моје играче. Знамо колико смо радили да дођемо до финала. Сад је вријеме да то крунишемо на најбољи начин - поручио је Италијано.

Ово је треће финале Лиге конференције. Прво је освојила Рома, док је прошле године Астон Вила у финалу савладала управо Фјорентину са 1:0.

Пут до финала

Олимпијакос је на путу до финала стигао након елиминације из Лиге Европе. Савладао је Ференцварош у баражу (1:0, 1:0), затим Макаби Тел Авив (1:4, 6:1) , Фенербахче у четвртфиналу (3:2, 0:1 (пеналима 3:2), те Астон Вилу у полуфиналу (4:2, 2:0). Фјорентина је након освајања првог мјеста у групи (три побједе и три ремија у групи с Ференцварошом, Генком и Чукаричким) била боља од Макаби Хаифе (4:3, 1:1) Викторије (0:0, 2:0) Клуб Брижа (3:2, 1:1).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана