Нови скандал "тресе" Енглеску, противника Србије на ЕП

Б92
Нови скандал "тресе" Енглеску, противника Србије на ЕП

Поједини британски медији критиковани су због тога што су уз вијест о поразу фудбалске репрезентације Енглеске од Исланда објавили фотографију играча Букаја Саке.

Енглеска је у петак на лондонском Вемблију изгубила од Исланда 0:1, у припремној утакмици уочи Европског првенства у Њемачкој. 

Сака је ушао у игру у 65. минуту, али су бројни енглески листови уз текст о поразу објавили само његову фотографију, пренио је Би-Би-Си.

Објаву извјештавања истакао је бивши енглески репрезентативац Јан Рајт, који је рекао да они који одлучују шта иде на странице, знају шта раде.

Листови Стар и Сан су поменути због коришћења Сакине фотографије, док је Телеграф користио фотографију 22-годишњег фудбалера Арсенала да илуструје оцјене играча на друштвеној мрежи "X".

На сајту Би-Би-Си Спорта који је текстуално преносио утакмицу и током меча мијења главну фотографију, такође је била објављена фотографија Саке, када је ушао у игру.

У отвореном писму уредницима, Тони Барнет извршни директор групе која се бави борбом против дискриминације у фудбалу "Kick It Out", рекао је да медији морају да "запамте своје одговорности".

"Дочекујући Европско првенство, навијачи се са правом питају да ли ће енглеска екипа поново доживјети оно што се догодило Саки, Маркусу Рашфорду и Џејдону Санчу након посљедњег Европског првенства, када су сва тројица претрпела страшна злостављања на интернету због догађања на терену. То је питање које ми постављамо", навео је он.

Сака, Рашфрод и Санчо су на друштвеним мрежама вријеђани на расној основи након што су промашили једанаестерце у финалу Европског првенства 2021. године у поразу од Италије.

Барнет је додао да је било напретка, али да је његова организација прошле сезоне, као никад раније, добила више извјештаја, на интернету и на стадионима, усмјерених на играче и да, шта год да је остварено, једноставно није довољно.

"Не треба подсјећати да утицај таргетирања тамнопутих играча у медијима има дугу историју и да се осјећа надалеко. Шаље поруку да нису добродошли и шаље поруку злостављачима на интернету да је таргетирање играча дозвољено", навео је.

"Али то такође шаље поруку навијачима из црначких и етничких мањинских заједница да они не припадају и да и они могу бити злостављани. То треба узети у обзир приликом писања наслова или одабира фотографија како се рокови приближавају. Ријечи и слике путују далеко, ударајући јаче него што можете да замислите", додао је Барнет.

Сака је дебитовао за репрезентацију Енглеске у октобру 2020. године и од тада је одиграо 33 утакмице и постигао 11 голова.

"Сада више него икада треба да подржимо ове младе људе. Сви можемо да видимо шта се дешава и ко је постављен да буде лице пораза. Хајде да наша енергија буде фокусирана на пружање чисте љубави и подршке током турнира", рекао је Рајт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана