Није све у новцу: Саудијци све теже долазе до највећих фудбалских звијезда

Г.С.
Није све у новцу: Саудијци све теже долазе до највећих фудбалских звијезда

РИЈАД – Саудијци не жале пара да направе сјајну фудбалску лигу и увелико машу милијардама долара. Већ су довели Кристијана Роналда и Карима Бензему, чека се званична потврда за Н’Гола Кантеа, а чини се да ће још неке звијезде добити "масне" понуде да промијене средину.

На мети пребогатих клубова су Хјонг-Мин Сон, Калиду Кулибали, Саул Њигез и Мет Доерти, те играчи новог европског шампиона Манчестер ситија. Прије свих Ријад Марез, Илкај Гундоган, Бернардо Силва и Жоао Кансело!

Међутим, чини се да ипак није све у новцу, па Арапима све чешће долазе негативни одговори. Упркос пребогатим понудама, доста фудбалера жели да игра јаче такмичење те да има спортски мотив у Европи. Уз то доста њих не жели да се повинује строгим условима живота у Саудијској Арабији.

Тако би Бернардо Силва радије у Пари Сен Жермен који га такође жели. Лионел Меси се одлучио за Мајами, а голман Рена Стив Манданда ће посљедњу сезону да одради у Француској.

- План Саудијаца је да направе веома квалитетну лигу коју би затим искористили за промоцију добијања Мундијала. То јасно показују довођењем неких од највећих звијезда и сигурно је да на томе неће стати - истакао је новинар Ђанлука ди Марцио, који истиче да је сличан пројекат имала Кина, али се он није завршио на сјајан начин.

Фудбалер Реал Мадрида Лука Модрић је, такође, одбио сјајну понуду док енглески Тотенхем не размишља о продаји Сона. Тренутно неименовани саудијски клуб понудио је Сону 120 милиона евра за уговор на четири године, док је планирано и 60 милиона за обештећење. У Лондону о томе не желе да размишљају, а ни јужнокорејска звијезда баш није вољна да напусти енглеску Премијер лигу и крене у нову авантуру. Сон је прошле сезоне постигао 14 голова у 47 мечева. Ипак има и оних који би радо у Арабију. Тако је Марцело Брозовић на мети Ал Насра, а цијена хрватског фудбалера је 15 милиона евра.

Саудијска Арабија има амбициозан план да направи једну од 10 најбољих лига на свијету у годинама које слиједе, а уз то да буде домаћин Свјетског првенства у фудбалу како би надмашила Мундијал у Катару.

И све то захваљујући "петро" доларима и милијардама које је држава одобрила тимовима. Ипак, квалитет живота, одређена скепса фудбалера према лиги и клубовима, као и тренутно доста нижи квалитет такмичења доноси све чешће одбијање најбољих играча на свијету.

Неће ни Џерард

Енглески фудбалски тренер Стивен Џерард изјавио је да неће преузети клуб из Саудијске Арабије.

- Позван сам да размотрим потенцијалну понуду. Анализирао сам је, али како сада ствари стоје, нећу прихватити ту понуду - рекао је Џерард. Британски медији наводе да је енглески тренер преговарао са Ал Етифаком. Он је без ангажмана, пошто је у октобру прошле године добио отказ у Астон Вили. Џерард је од 2018. до 2021. био менаџер Ренџерса, а потом је 11 мјесеци био на клупи Астон Виле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана