Неиспричана прича: Миливоје Новаковић за “Глас” о преговорима са Звездом

Дејан Кондић
Неиспричана прича: Миливоје Новаковић за “Глас” о преговорима са Звездом

БАЊАЛУКА - Хуманитарни турнир “Ми играмо, они побјеђују” окупио је у Бањалуци бројне некадашње фудбалске асове. У тријумфу ветеранске репрезентације Словеније највише се истакао, а на крају је и проглашен за најбољег на турниру, Миливоје Новаковић.

Некада сјајни нападач Келна и неколицине јапанских клубова имао је веома живописну играчку каријеру. У интервјуу за “Глас Српске” причао је о репрезентацији Словеније, мечевима против Србије, али и о новим појачањима Црвене звезде, Вањи Дркушићу и Тимију Максу Елшнику. Актуелни помоћник Матјажа Кека у националном тиму некадашње југословенске републике и сам је два пута био на мети шампиона Србије, 2006. и 2014. године, али је оба пута негативно одговорио на позиве челника клуба из Љутице Богдана.

- Први пут кад сам добио позив, играо сам у Литексу. Сјећам се да је тада у Бугарску због мене долазило 20 људи из Звезде, не само тадашњи челници Београђана Пикси Стојковић и Стеван Стојановић. Било је контакта, наравно. Чак ми је и тата замјерио што нисам прешао на “Маракану”, јер је и он велики навијач Црвене звезде. Међутим, познавао сам њемачки језик и размишљао сам да је за мене, тада, за моју будућност, боље да пређем у Келн. Хтио сам да са “јарчевима” уђем у Бундеслигу, то ми је био циљ. Гледајте, добро су ме притискали из Звезде, мало јесте штета што нисам отишао, али свакако сам имао одличну каријеру - рекао је Новаковић.

Осам година касније, док је носио дрес јапанског Шимицуа, на препоруку земљака Нејца Печника Миливоје је обавио неколико разговора са руководством “црвено-бијелих, али ни тада није дошло до договора.

- Тешко је отићи из Јапана. Нисам био спреман да се враћам на ове наше просторе. Био сам тамо презадовољан, завољели смо Јапан моја породица и ја. И дан-данас га волим, идем тамо сваке године - додао је Новаковић.

Миливојеви коријени су из Угљевика, одакле су му родитељи, који тамо живе. Емотивно је везан за Републику Српску, али и Србију. Већ шест година је помоћник Матјажа Кека у репрезентацији Словеније и није му било лако када су се на минулом Европском првенству судариле ове двије селекције.

- Мислим да смо играли боље од “орлова”. Они су имали мало више среће од нас на крају. Тешко се било скупити послије гола примљеног у посљедњим секундама, али ми смо успјели и против Енглеза смо одиграли добро. Морам истаћи и то да смо пред Евро одрадили одличне припреме. Били смо на топ нивоу што се тиче физике. Урадили смо много добар посао у Њемачкој, остали смо посљедњи горе од репрезентација са Балкана. Испали смо од Португалије послије пенала, могло се и другачије завршити - констатовао је Новаковић.

Међу најбољим играчима Словеније на ЕП били су Вања Дркушић и Тими Макс Елшник, који су у текућем прелазном року прешли у Црвену звезду. Новаковић сматра да његов несуђени клуб није погријешио што их је ангажовао.

- Звезда је с Дркушићем добила феноменалног играча. Он је то показао на Европском првенству. “Похапсио” је све нападаче против којих је играо тамо. Одиграо је на највишем нивоу. Желио је у бољи клуб од Сочија, причали смо о томе. Хвала Богу, остварио је свој сан, прешао је у Звезду. Што се тиче Елшника, он је морао да оде из Словеније. Дуго је већ био тамо. Једном је већ отишао као млад играч, није прошао, сада је добио другу шансу. Играће Лигу шампиона. Мислим да ће му то помоћи у развоју, биће битна карика у екипи Црвене звезде. Има опасну љевицу, добро се уклопио на “Маракани”, добио на самопоуздању. Словенци су увијек добро играли у Звезди, тако ће бити и сада - поручио је Новаковић.

Присјетио се некада одлични голгетер битака које је као играч водио против Србије, тачније квалификационог дуела за одлазак на Европско првенство 2012. године, играног на “Маракани”, завршеног без побједника. Управо је Новаковић довео Словенце у вођство, а Никола Жигић је погодио за коначних 1:1.

- Било је тада неке позитивне нервозе. Поново сам то сад доживио и на Европском првенству. Волим обје репрезентације, мало више Словенију, али с ким год Србија да игра, мимо нас, увијек сам уз “орлове” - закључио је Новаковић.

Љупко Петровић

Новаковићу је у Литексу тренер био легендарни Љупко Петровић, који је са Црвеном звездом покорио Европу. Истиче да је са сјајним стручњаком било безброј анегдота, али...

- Ууу, никад не бих откривао анегдоте са својим тренером, не смијем, ха-ха-ха, али било их је много. Морам истаћи да се ради о једном предивном човјеку, који ме је много тога научио у животу и фудбалу. Причао нам је мало и о том Звездином путу до пехара Купа шампиона. Била ми је част радити с њим, желим му све најбоље - нагласио је Новаковић.

Турнир

Бањалука, односно хуманитарни турнир “Ми играмо, они побјеђују” на Новаковића је оставио јак утисак.

- Сјајна прича, радо се увијек одазивам на овакве манифестације. Било је доста познатих играча, могло је доћи и више публике. Први пут сам био на овом турниру, освојили смо га, али помоћ људима за које смо играли је најбитнија - подвукао је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана