На премијерлигашким клупама све више стручњака из иностранства

Дарко Пашагић
На премијерлигашким клупама све више стручњака из иностранства

БАЊАЛУКА - Да Премијер лига БиХ прати свјетске трендове, али не и по квалитету фудбала, потврђује податак да у овом тренутку на клупама 12 клубова, који се такмиче у елити, има више тренера из иностранства него домаћих стручњака.

Иако је и лаику јасно да су стручњаци из иностранства сигурно далеко скупљи него домаћи у овом тренутку их је чак седам. Из прошле сезоне то су Крунослав Рендулић (Зрињски) те Бранко Карачић (Посушје), а обојица имају пасош Хрватске. Још су два тренера из ове земље, а ријеч је о Маријану Будимиру (Широки Бријег), који је екипу преузео на љетњој паузи, док је кормилар Вележа Деан Клафурић на клупу Мостараца сјео послије четвртог кола.

Да у БиХ још влада “братство и јединство југословенских народа” потврђује и Словенац Симон Рожман, који је на клупи Сарајева, а на њу је дошао послије првог кола те Михајло Јурасовић из Србије, који је са Звијездом 09 започео ову сезону у којој је клуб из етно-села Станишић повратник међу премијерлигаше.

Да све не би тако било обојено у тробојку са петокраком побринуо се Жељезничар, који је за тренера именовао ни мање ни више непознатог стручњака из Саудијске Арабије, Абдулхакима ал Туваијрија. Он на клупи тима са “Грбавице” неће дебитовати у недјељу на Градском стадиону у Бањалуци, јер још није завршена сва папирологија у вези с радном дозволом, али се у редовима Сарајлија надају да ће то бити послије овог кола када ће услиједити репрезентативна пауза.

Када се зна да је послије прошлог кола ГОШК остао без тренера послије оставке Дениса Ћорића и да на клупи Тузла ситија привремено сједи Селвир Мујић очекивано је да се број страних тренера још више повећа. То значи да су у овом тренутку са пасошем БиХ тренери премијерлигаша Винко Мариновић (Борац), Владо Јагодић (Слога) и Едис Мулалић (Игман).

Док странци хрле на премијерлигашке терене у БиХ, стручњаци са ових простора одлазе на инострано тржиште гдје њихов квалитет долази до изражаја. Тако је Младен Жижовић у јуну преузео Ал Колод из Саудијске Арабије у којем се задржао нешто више од два мјесеца, али се брзо снашао и од 9. септембра је тренер македонског Шкупија из Скопља. Владимир Илић који је с великим успјехом сједио на клупи Крупе од љетос је помоћни тренер у грчком Астерасу, Боро Савић помоћник је у Црвеној звезди, док је Дарко Несторовић до 17. августа био тренер Ал Вехдата из Јордана, да би прије шест дана, 3. новембра по трећи пут сјео на клупу Ал Арабија из Кувајта. 

Мариновић

Шеф стручног штаба Борца Винко Мариновић може се похвалити да је у овом тренутку најдуговјечнији тренер од свих колега које воде премијерлигаше. На клупу “црвено-плавих” дошао је 28. августа прошле године и с Бањалучанима ове године јуриша на титулу првака. Иза њега је тренер Зрињског Крунослав Рендулић, који је на кормило дошао 30. новембра прошле године. Из прошле сезоне ту су још и шеф стручног штаба добојске Слоге Владо Јагодић те стратег Посушја Бранко Карачић, а интересантно је да су именовани за тренера истог дана, 23. марта ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана