Мухамед Ибрахимбеговић се сјећа првог изласка у Европу: Бањалука је тада живјела за Борац

Дарко Драгичевић
Мухамед Ибрахимбеговић се сјећа првог изласка у Европу: Бањалука је тада живјела за Борац

БАЊАЛУКА - Фудбалери Борца су против бечке Аустрије забиљежили девети наступ на европској сцени. А све је почело давно у сезони 1975/76. године када је бањалучки клуб као финалиста Купа Југославије забиљежио први наступ.

Борац је тада играо Куп побједника купова, а први ривал му је био Римеланж из Луксембурга. У првом дуелу Бањалучани су бриљирали и славили су с 9:1, а јунак тог дуела био је Мухамед Ибрахимбеговић који је чак пет пута затресао мрежу ривала. И данас се сјајни нападач сјећа тих дуела и како је град на Врбасу живио за излазак у Европу.

- То је било неописиво. Град је живио за те утакмице и ми смо се заиста осјећали као звијезде. Видјели смо како град живи за нас и једва чека те мечеве. Клуб је досањао Европу, а ми смо пред меч имали велики мотив. Нисмо ми пуно знали о противнику, али то за нас није било битно. Једноставно тадашњи тренер Борис Маровић нас је знао добро припремити психички и физички. Увијек нам је говорио да смо бољи и то смо и показали на терену. На вријеме смо дали гол, схватили да можемо и онда смо наставили с пуно самопоуздања и забиљежили убједљив тријумф. А мени се баш посрећило тај дан. Дао сам пет голова. Сваког се и данас радо сјећам - присјећа се популарни Фишер.

У сјећању му је остао и реванш у Луксембургу.

- Дочекали су нас као неко чудо. Никоме није било свеједно јер је и у то вријеме побједа од 9:0 била невјероватна без обзира на ривала, није се толико давало голова. Ми смо и у реваншу били озбиљни и такође убједљиво славили - истакао је некада сјајни нападач.

А у другом колу Бањалучане је чекао славни Андерлехт који је у том моменту био 16 пута шампион Белгије и сањао је европски трофеј. Борац је између два меча против Римеланжа промијенио тренера.

- Андерлехт је био финансијски јачи у том моменту.

Створили су екипу која је требало да им донесе европски трофеј који су дуго сањали. Кад смо дошли код њих на први меч дочекао нас је пун стадион, музика, галама.

Искрено био сам задивљен, али нисмо се уплашили. Они су тај меч били бољи и славили су 3:0 - истиче Ибрахимбеговић. Међутим, слика се у реваншу значајно промијенила.

- У реваншу смо ми били ти који су доминирали. Нестварно је шта смо све промашили и како је голман Јан Ројтер бранио. Погодили смо стативу, касније дали гол али нисмо успјели да надокнадимо заостатак. Након нас Белгијанци нису изгубили ниједан меч и освојили су трофеј. Добро се сјећам како су коментарисали да ће постати шампиони кад су преживјели Бањалуку. То само показује шта смо све промашили и шта смо пропустили - рекао је бивши играч Борца.

Тадашња екипа је имала пуну подршку Бањалуке која је водила рачуна о фудбалерима. Плате нису биле велике, али су се челни људи клуба потрудили да играчима обезбиједе станове и школовање. А у екипи су били мајстори. Легендарни Абид Ковачевић, затим сјајни голман Маријан Јантољак, Милош Цетина, Зоран Смилески, Звонко Видачак.

- То је истина. Нису зараде у клубу биле велике, али управа је настојала да нас стамбено збрине тако да је већина играча током каријере имала ријешено то животно питање. Такође, водило се рачуна о школовању па смо након завршетка каријере имали шта да радимо и нисмо ишли на улицу - рекао је он. Мало је играча тада отишло да игра вани, јер је било тешки отићи у иностранство из Борца. Један од ријетких фудбалера који је отишао у иностранство био је управо популарни Фишер. Често истиче да је имао среће и да се устали у тиму Борца али и да оде у Фенербахче.

- Па ја сам тек из трећег покушаја успио у Борцу. Нисам често био ни у другом плану, ишао сам на каљење, али сам прву праву шансу искористио и наметнуо се головима. Тад ме убацио у тим Гојко Зец. Такође, након Борца сам отишао у Фенербахче. Тамо ме чекао легендарни Бранко Станковић. Сјајан тренер, велики ауторитет.

Имао је своје методе али је донио титулу - истакао је на крају Ибрахимбеговић.

Прерано у пензију

Мухамед Ибрахимбеговић истиче да је направио грешку у Турској.

- Био сам одлично примљен у Турској и требао сам да наставим каријеру. Ипак, рано сам одлучио да прекинем каријеру и ту сам погријешио. Могао сам још дуго да играм на високом нивоу и да додатно зарадим, али и направим још бољу каријеру. Али тад сам мислио да је то добра одлука - истакао је Фишер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана