Мирослав Тањга, спортски директор ФСС, за "Глас" Најбољи из Српске иду међу "орлове"

Дејан Кондић
Мирослав Тањга, спортски директор ФСС, за "Глас" Најбољи из Српске иду међу "орлове"

"Дан фудбала Републике Српске" је манифестација која је код нас обиљежила минулу седмицу. Велики број угледних званица из земље и региона окупио се у Бањалуци. Један од важнијих гостују био је и Мирослав Тањга, спортски директор Фудбалског савеза Србије.

Искусни оперативац у Бањалуку је дошао у друштву потпредсједника ФСС Душана Недимовића. Некадашњи дефанзивац новосадске Војводине и Црвене звезде у разговору за "Глас Српске" истакао је да скаути и тренери из Србије мотре на таленте у Републици Српској и да ће најбољи међу њима наћи своје мјесто у неким од млађих селекција под патронатом ФСС. - Ови момци који стасавају у Републици Српској ми их сматрамо нашима и најбољи ће добити шансу у млађим селекцијама Србије. Надам се да нам се неће поново десити неки случај "Павловић" - рекао је Тањга.

ГЛАС: Почели сте каријеру у винковачком Динаму. У чему је тајна чувене жељезничке станице у Винковцима, коју би бројни навијачи, тада, најрадије заобишли у широком луку, да су могли? И клуб, као клуб је био специфичан.

ТАЊГА: Кроз железничку станицу у Винковцима све и свашта је прошло, а што се клуба тиче, био је веома организован, иако је из једне мале средине. Тадашњи Динамо имао је завидан рејтинг у лиги

бивше Југославије. Био је расадник талената, од Сулејмана Халиловића, Давора Чопа, Младена Богдановића, Ивице Дуспаре... Било је много добрих играча и спортских радника, Антун Чилић, председник ФС Југославије, тренер Цицо Вукушић, радио је и Дражен Јерковић. Многа велика имена прошла су кроз тај клуб. Коликовидим, сада тамо не цветају баш руже, тако да видећемо шта ће бити са тим клубом.

ГЛАС: Пут Вас је из Винковаца водио у Војводину. Како сте тада, на опште изненађење јавности, те 1989. године освојили титулу?

ТАЊГА: То је стварно био велики успех. Нико од наших конкурената није се томе надао, али ми смо веровали у себе и издржали тај притисак. Мислим да смо с правом били прваци Југославије. Имали смо квалитет, што смо и касније показали у клубовима у којима смо играли. Не само ја, већ и остали моји саиграчи.

ГЛАС: Из тог периода, тих осамдесетих година датира и велико пријатељство, које је касније крунисано кумством са покојним Синишом Михајловићем.

ТАЊГА: Да, скупа смо дошли из те наше Славоније, скупа смо играли у Војводини па после тога у Звезди. Са Звездом смо били светски шампиони. Причати о нашем пријатељству још из периода када нисмо скупа играли је једна дуга прича... Отишао је Миха... физички, али ће увек бити са нама.

ГЛАС: У Црвеној звезди сте провели можда и најљепши период у играчкој каријери. Какав је осјећај бити шампион свијета?

ТАЊГА: Феноменалан. Токио се дешава једном у животу. Били смо стварно бољи од Чилеанаца, заслужено смо славили.

ГЛАС: Нажалост, нисте успјели да освојите Суперкуп Европе. Манчестер јунајтед је био бољи у тој једној утакмици (1:0).

ТАЊГА: Тада су се играле две утакмице, а ми смо због познате ситуације у држави, због ембарга, играли само једну, на "Олд Трафорду". Иако смо били много бољи, изгубили смо, али то је фудбал, некад играш добро, па изгубиш, некад лоше и добијеш. То је драж фудбала. Дејо Савићевић је генијално одиграо ту утакмицу, он је непоновљив.

ГЛАС: Ваш саиграч из тог периода Дарко Панчев тврди да се

УЕФА "потрудила" дасве учини да Црвена звезда и другу годину узастопно не уђе у финале Купа шампиона. Шта Ви мислите о томе?

ТАЊГА: Нико нас није желео поново у финалу, иако смо имали одличан тим, можда и најбољи. Има та једна утакмица, мислим да је била против Панатинаикоса, на којој смо добили три, четири жута картона и то сви који смо већ имали један акумулиран, што је значило да ћемо паузирати следећу.Дакле нисмо могли играти утакмицу против Сампдорије, која је одлучивала ко ће ући у финале. Били смо доста ослабљени.

ГЛАС: Саиграч у Мајнцу Вам је био Јирген Клоп. Како га памтите?

ТАЊГА: Свлачионицу смо делили четири године, "скидали" се један поред другог. Остали смо у контакту, што би се рекло, пријатељ за сва времена. Клоп је један велики професионалац, велики тренер, велики психолог, који се доказао својим радом и освојеним трофејима.

ГЛАС: Како памтите Силвија Берлусконија, који Вам је био газда у Милану, док сте као помоћник Синише Михајловића били на клупи "росонера"?

ТАЊГА: У питању је један велики господин, велики шармер, који је волео фудбал, жене, раскош. Тако је Италија тада и живела, као и сам Милан, односно његови играчи, који су имали срећу да живе и раде у ери Дон Силвија. Милан је само Лигу шампиона освајао седам пута у његовој ери.

Нисон

ГЛАС: Ликом доста подсјећате на познатог глумца Лијама Нисона.

Да ли је тачно да сте подијелили велики број аутограма људима који су мислили да сте Ви - он?

ТАЊГА: Ха-ха-ха, чак сам се и сликао. То је било неколико пута у Америци.

Било је симпатично, занимљива анегдота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана