Мирослав Клозе је добитник Предсједничке награде у 2023. години

Srna
Foto: Instagram

НИОН- Њемачки фудбалер Мирослав Клозе изабран је за овогодишњег добитника Предсједничке награде Европске фудбалске уније /УЕФА/ у 2023. години, саопштио је предсједник европске куће фудбала Александар Чеферин.

Чеферин је навео да је каријера бившег њемачког нападача "не само доказ одлучности и вјештине, већ и спортског духа који превазилази границе професионализма и самог спорта".

Овом наградом одаје се почаст за изузетна достигнућа, професионалне и личне квалитете.

Клозеов утицај је превазишао оквире његовог учинка као фудбалера, са два примјера изузетног фер-плеја који су оличили његову врхунску класу и спортски дух, без премца у свијету фудбала, наводи се у објави на веб сајту УЕФА-е.

Клозе је у два наврата током славне каријере одбио да искористи судијске грешке и дао предност интегритету свог тима испред потенцијалне предности.

Када је играо за њемачки "Вердер" 2005. године, у корист његовог тима досуђен је пенал, а противнички голман је добио жути картон. Клозе је пришао судији и објаснио да је голман прво додирнуо лопту, а не његову ногу, и да одлука о пеналу и картону није исправна.

Седам година касније, када је играо за италијански "Лацио", Клозе је постигао гол за који се свима чинило да је дат главом, али је њемачки фудбалер пришао судији и признао да је лопту усмјерио руком, па је гол поништен. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана