Миодраг Белодедић за “Глас”: У Звезди сам први играо “на прву”

Дејан Кондић
Миодраг Белодедић за “Глас”: У Звезди сам први играо “на прву”

СОКОЛОВАЦ - Европско првенство гледа се у сваком дијелу Старог континента, па и у малом српском селу у Румунији, Соколовцу, гдје се подједнако навија за Србију и за Румунију.

Соколовац је родно мјесто легендарног либера Стеауе, Црвене звезде и репрезентације Румуније Миодрага Белодедића. Чувеног дефанзивца наш позив затекао је у родној кући, у амбијенту у којем се најљепше осјећа, гдје пуни батерије. Миле је радо пристао да прича за “Глас Српске”, да изанализира досада виђено на ЕП, а била је то прилика да се присјетимо и неких његових партија у дресу репрезентације Румуније, те упоредимо фудбал некад и сад.

- Нисам отишао на Европско првенство. Ево скоро сам дошао у своје село, код мајке мало да будем са њом. Нисам био више од месец дана. Још радим у Фудбалском савезу Румуније, ни сам не знам која ми је тачно позиција ха-ха-ха. Идем са млађим категоријама, где год се прича о фудбалу, зову ме. Гледам наравно и утакмице из Њемачке. Као и на сваком великом такмичењу, играчи дају све од себе да одиграју најбоље што могу. Сви они то виде као један велики излог да се виде, промовишу, да покажу свој таленат како би се продали, отишли у добре клубове. То им је одскочна даска. Игра се добар фудбал. Шпанија и Португалија играју одлично. Пуно трче, играју директно. Лопта иде из прве, то је важно и лепо је то видети. Пре се играло спорије. Сада се доста више трчи. Нема много времена за размишљање, одмах се одиграва - рекао је Белодедић.

Некада префињени техничар наглашава да би се и те како добро снашао у савременом фудбалу, додавши да је он и у Црвеној звезди одигравао “на прву”.

- У овом фудбалу бих се добро снашао, јер сам играо брзо. Кад сам дошао у Звезду играо сам из првог додира. Каже ми Шеки (Драгослав Шекуларац), који ми је био тренер: “Еј Миле, па ти као да нећеш да играш фудбал. Дође ти лопта и ти одмах одиграваш, из прве.” Ја му на то кажем: “Па тако су ме учили ови у Стеауи.” Тако ми је рекао тренер, тамо: “Ако играш из два додира, онда си добар, а ако одиграш из првог, онда си фудбалер” - истакао је Белодедић.

Миле се присјетио и једног лудог, претоплог љета 1994. године и најљепше румунске, репрезентативне фудбалске приче. Изабраници тадашњег селектора Анхела Јорданескуа плесали су до четвртфинала, када су након лошијег извођења једанаестераца испали од Шведске.

- То су лепе успомене. Играли смо четвртфинале Светског првенства. Нажалост, ја сам промашио тај пенал против Шведске и нисмо успели да се домогнемо полуфинала. Замислите Румунија да игра полуфинале светског првенства?! Имали смо добар тим, пуно смо тренирали, напорно. Месец дана смо јако радили, тренирали. Кад смо изашли на терен, трчали смо као луди, нико нас није могао ухватити. Тога сада нема, највише недељу дана могу да трају припреме - присјетио се Белодедић.

“Орлови и Румуни”

Белодедић вјерује да “његове” репрезентације, Румунија и Србија могу даље, иако се нису баш прославили у другом колу.

- Белгија је била јача и физички и технички. Трчали су више. По мом мишљењу, Румуни су требали мало више да обрате пажњу на дефанзиву и да из контри пробају да угрозе Белгију. Они су се отворили и мислили су да ће бити као против Украјине, али Белгијанци су много, много спремнији, талентованији, јачи од Румуна. Што се Србије тиче, нико не зна шта ће бити против Данске. Трабало би Србија да се извуче из групе и прође даље. Сад и северњаци знају да играју фудбал, јаки су, дисциплиновани, по традицији, а сад знају и са лоптом. Неће бити лако. Србија треба да буде продуктивнија у нападу. Ту су слаби. Нису се показали, али Пикси то може сложити. Он је волео да игра напад. Док смо били саиграчи, ми позада смо се трудили да одузмемо лопту противнику и увек је било: “Дајте Пиксију” - уз осмјех је рекао Белодедић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана