Милош Милојевић, најбољи тренер УАЕ за “Глас”: Част је бити испред Далића

Дејан Кондић
Милош Милојевић, најбољи тренер УАЕ за “Глас”: Част је бити испред Далића

Тихо је отишао у Уједињене Арапске Емирате, са вјером у себе и свој рад, и вратило му се - Милош Милојевић званично је најбољи тренер тамошње лиге.

Млади српски стручњак је са Ал Васлом направио одличне резултате у претходној сезони. Иако његов тим није био у кругу фаворита, Милојевић је прилично лако освојио дуплу круну. Препознали су то сви у Емиратима, играчи, навијачи и Милојевићеве колеге тренери, па је њиховим гласовима дошао до ласкавог признања. У разговору за “Глас Српске” предводник млађег таласа српских фудбалских стручњака признао је да прија признање, али и да неће заспати на ловорикама.

- Свакако да је велико признање с обзиром на то да сам видео који тренери су били у конкуренцији, рецимо Златко Далић, за којег знамо шта је направио са Хрватском, наравно, и остали велики тренери који су били у игри за ову награду. Част је бити у том друштву. Негде је ово и очекивано, јер је иза нас сјајна сезона у којој смо изгубили само две утакмице и играли четири нерешено. То није лако ни у једној лиги. Свакако сам почаствован и захвалан на томе - истакао је Милојевић.

ГЛАС: Успјели сте са својим стручним штабом и играчима да Ал Васлу донесете дуплу круну након 17 година.

МИЛОЈЕВИЋ: Увек кажем, имали смо добру екипу, тешко је бити добар тренер без добрих играча. Међутим, то је отприлике иста екипа као и сезону пре мог доласка, када су завршили на петом месту. Уз довођење два играча и мало другачији, систематскији рад, успели смо. Овде је, иначе, култура таква да су усмерени ка јужноамеричким тренерима, који су добри тренери. Али овде су људи слични нама, воле јак ауторитет, јаког вођу, али мора да постоји неко поштовање, не тиранија, него неки “лидершип” који је чврст, али и избалансиран, са примесама фер и коректног. То је уродило плодом, уз, наравно, сарадњу са мојим стручним штабом, где смо доста подигли ниво колективне одбране, односа, ниво озбиљности, наравно, и ниво физичке спреме. Ми једноставно нисмо били међу највећим фаворитима, више смо били фаворит из сенке, пети-шести по буџету, квалитету играча, свему. Мислим да је стварно велики успех, који обавезује да се поново озбиљно игра и ове сезоне.

ГЛАС: Колико ће бити тешко поновити тај успјех?

МИЛОЈЕВИЋ: Понављање успеха је више психолошки, него фудбалски задатак. Ми морамо да убедимо наше играче да вреде, да не вреде, не би освојили то што су освојили, а с друге стране, да буду чврсто на земљи. У томе је штос. Превелико самопоуздање, поготово код фудбалера, пређе у неку ноншаланцију, а то није добро. То морамо избалансирати. Одмах на почетку имамо тешку утакмицу против екипе Итихад Калбе, коју води Вук Рашовић. Битно је како се крене, а још битније како се заврши првенство. Сезона ће бити дужа, другачији је формат Лиге шампиона Азије, једна група од 12 тимова, имате осам утакмица, по четири код куће и на страни. Клуб први пут то игра у последњих десетак година. Имамо Суперкуп, Куп Катара и Емирата, Президент куп, Ад Ит Кап. То су све нови изазови и за играче, али и за нас у стручном штабу да пробамо подесити форму што је боље могуће.

ГЛАС: Све четири пута славили сте против великог ривала и пријатеља Марка Николића, који је водио Шабаб Ал Ахли.

МИЛОЈЕВИЋ: Тако се наместило. Марко је, пре свега, добар човек и добар стручњак. Видите и сами, где год је радио, освајао је титуле. Апсурд је да је овде прошле године освојио две титуле, а да није остао да буде тренер. Његов бивши клуб је најмоћнији, власник је шеик Дубаија, тако да они очекују да освоје свих шест такмичења у којима наступају. Није то лако, нигде. Марко је освојио Суперкуп и Катар-Емирати куп, који играју шампиони Катара и Емирата. Наместило се тако да смо ми четири пута славили, једноставно нисмо им пријали као екипа.

ГЛАС: Да се вратимо на предстојећу сезону, у коју крећете 23. августа. Довели сте Срђана Мијаиловића као појачање.

МИЛОЈЕВИЋ: Мој клуб је што се тиче трансфера много стабилнији него многи у “Голфу”. Немају обичај да “секу” уговоре играчима који су под истим. Имали смо попуњене позиције свих странаца, могу играти петорица. Међутим, задњи везни Џеронимо се повредио и то мало теже, доживео је прелом пателе. Требао нам је на тој позицији играч да га замени. То је била једина позиција тих старијих странаца коју смо могли да доведемо. Има пет старијих странаца, професионалаца и пет “резидент” играча, млађих странаца. Одлучили смо се за Мијаиловића, којег смо имали на листи још од прошлог децембра, кад смо га тражили. Сад су се наместиле коцкице да је и Звезда била вољна да га прода, ми га хтели поново. Од њега очекујем да, као и увек што јесте, буде максимално ангажован, да буде професионалац, као што јесте. Овде је скоро десет дана, уклопио се добро што се тиче свлачионице. Довели смо још једног младог играча, на позицији десног бека, из Фортуне Диселдорф - Јапанца Такешија Ућина. Те позиције су биле дефицитарне, а остало је све исто.

ГЛАС: Колико је тачно да сте били близу клупе Фејенорда, да наслиједите Арена Слота који је отишао у Ливерпул, али су, наводно, спорне биле финансије?

МИЛОЈЕВИЋ: Нисмо дошли до приче о плати. Плата није била проблем. Знате како озбиљни кругови раде интервјуе са тренерима, прође се ту први, други круг, па остану два, три тренера и онда након последњег круга они су изабрали Данца Брајана Прискеа, који је одрадио добар посао у прашкој Спарти, говори фламански... Данци су сад у тренду, тачније, већ неке две године, имају бољи рејтинг од нас Балканаца. Ја сам изгубио, да тако кажем, у последњој рунди, нисмо ни разговарали о плати. Част ми је да сам био и у десет кандидата тако великог клуба као што је Фејенорд. Овог пута се није наместило, можда следећи пут хоће, видећемо.

ГЛАС: Уговор са Ал Васлом Вас веже до 2026. године.

МИЛОЈЕВИЋ: У прошлости сам био исхитрен, из многих уговора сам излазио сам. Тражио сам да идем, био сам нестрпљив. Нема потребе за тим. Радим свој посао најбоље што могу, трудим се да клубу вратим резултатима и трофејима. Кад буде дошло до засићења, било мене, било клуба, онда ћу размишљати о следећем кораку. Овако би било некоректно према клубу да ја будем први који напушта брод. Интересовања за моје услуге, поготово у овом делу света, из Катара, Саудијске Арабије има, али нема разлога да идем из овог клуба. Било је интересовања и из Европе, али није било нешто атрактивно, односно нешто што би био корак напред у мојој каријери.

ГЛАС: Колико је било тешко навићи се на живот у УАЕ?

МИЛОЈЕВИЋ: Доста ми помаже што сам живео и на Исланду, Скандинавија је слична култура, па је ишла Србија... Доста су овде емотивни људи, емотивно секу ствари, а не на основу неког рада, труда... По томе смо слични. Такође, због количине новца коју имају могу да буду доста арогантни. Тако да морате да балансирате, да држите до себе, да цените себе и своју професију, али и, да тако кажем, не прескачете њих у тој хијерархији.

Звезда

ГЛАС: Може ли Ваш бивши клуб Црвена звезда, преко Бодеа, до Лиге шампиона?

МИЛОЈЕВИЋ: Нема више лаких утакмица. Скандинавци сигурно немају те фудбалске трикове, креацију у игри, као ми. Међутим, веома су радни, иду до последњег тренутка, могу да вас победе 4:3, али и да изгубе 3:0. Значи, ако их не крене, ако се наместите добро, можете их победити. Бодо има једну добру ствар - континуитет спортског сектора. Један од најбољих тренера у Скандинавији је њихов Кјетил Кнудсен. Спортски директор Бодеа и он су направили тај клуб, довели су клуб из друге лиге до европских такмичења. Играју шест година исто, не доводе играче по си-вију, него профилно, дакле, тачно оно што им треба. Немају пуно осцилација. Квалитет и искуство нису као пре годину дана, али свакако играју фудбал који може да буде незгодан. Не треба правити проблем око вештачке траве. Звезда је сигурно квалитетнија, играчи треба само да верују у себе и мислим да ће “црвено-бели” поново играти у Лиги шампиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана