Меси мора да избјегне Ван Галову клопку

Приредио: Душан Репија
Меси мора да избјегне Ван Галову клопку

ДОХА - Пред Лионелом Месијем и Аргентином највеће је искушење у досадашњем току Мундијала, јер је Холандија репрезентација која је показала да има главу и реп, па ће сигурно бити тежак ривал у вечерашњем четвртфиналу (20 часова).

Шамар од Саудијске Арабије пробудио је “гаучосе” из сна и показао да ниједан ривал неће пасти сам од себе. Меси је видио да је ђаво однио шалу и преузео одговорност, чини се као никада раније, свјестан да му је ово посљедња шанса да ушета у друштво бесмртних код Дијега Марадоне. Прва од три препреке на том путу је екипа “лала” са искусним Лујом ван Галом на клупи. Један од стручњака који је обиљежио посљедње три деценије пјева фудбалску “лабудову пјесму” у Катару, а са клупе жели да оде у великом стилу. Нова генерација момака у наранџастом игра мало другачије од претходних, не размеће се вицом и креацијом, али је јако хомогена и незгодна у дефанзиви, те убојита преко Кодија Гакпа, једног од најпријатнијих изненађења првенства. У најави меча Ван Гал је отвореније него било ко раније нагласио да Меси има мане иако је неспорно да је велики мајстор.

- Лео је најопаснији креативац, може да створи велики број прилика, али и да сам постиже голове. Међутим, ако не доприноси екипи када Аргентина није у посједу, ми у таквим ситуацијама имамо предност. Имам план да зауставим Месија, али вам га нећу открити, видјећете у петак - изјавио је Ван Гал.

Данас на СП

Четвртфинале

Хрватска - Бразил (16)

Аргентина - Холандија (20)

Посебан мотив међу Аргентинцима сигурно ће имати Анхел ди Марија који је морао да напусти Манчестер јунајтед због холандског стручњака. Касније је причао да је отишао због њега, те да је Ван Гал најгори тренер са којим је сарађивао. Нема сумње да ће му вечерас покушати показати да је био у криву када га је отписао са “Олд Трафорда”. Ди Марија се у потпуности опоравио од повреде због које је пропустио меч са Аустралијом, али је нови проблем за Лионела Скалонија повреда задње ложе Родрига де Пола, човјека који је одиграо све четири претходне утакмице.

Први четвртфинални меч од 16 часова играју Хрватска и Бразил. 

Према рецепту од прије четири године Хрвати су стигли међу осам најбољих, али ће им данас требати доста среће и најбоља партија од старта Мундијала како би се супротставили првом фавориту турнира. Тим Златка Далића споро је кренуо, ни јавност није била задовољна издањем против Марока, али су Африканци касније показали да је реми био реалан однос снага двије селекције. Побједа против Канаде и помало срећни реми са Белгијом, те ролеркостер са Јапаном... Представа можда није била за десет, али је исход савршен. Оно што Хрвате годинама издваја од осталих земаља окружења јесте да знају играти на резултат, а то могу да захвале систему који гаје, као и гомили искуства носилаца игре. Први међу једнаким свакако је неуништиви капитен Лука Модрић који и у 38. години држи све кључеве игре у својим рукама, одлично га прате саборци из минуле деценије, док су се нова лица сјајно уклопила.

- Задовољни смо издањима, али можемо још боље. Наши резултати показују да смо добра екипа. Увијек смо имали таленат, сада показујемо и моћ, заједништво, понос... Изгубили смо само једну утакмицу након Европског првенства, треба тако да наставимо и да будемо још бољи. Бразил је увијек фаворит, али морамо да покажемо техничке и физичке квалитете. Неће бити лако, али вјерујем да ћемо видјети праву Хрватску - рекао је везни фудбалер Матео Ковачић.

Одбрана ће бити на посебном тесту јер је практично немогуће зауставити офанзивну линију “кариока”. Рафиња и Винисијус Жуниор по крилима и Нејмар иза Ришарлисона за сада лакоћом пробијају сваки бедем, а утакмицу против Камеруна не треба узимати као репер. Некадашњи репрезентативац Хрватске Едуардо да Силва апострофирао је Винисијуса као главну пријетњу, а ас Реала одао је признање свом саиграчу из Реала, Модрићу.

- Увијек ме учи разним стварима, на терену и ван њега. Помаже ми сваког дана... Срећан сам што ћу играти против њега, па нека побиједи бољи тим. И Нејмар ми много помаже. Рекао ми је по чему је Свјетско првенство другачије од било чега другог. Запамтио сам то, а када је засвирала химна, схватио сам шта све то значи - нагласио је Винисијус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана