Мехмед Баждаревић за "Глас" открива како је пронашао Звездиног Силаса

Дејан Кондић
Мехмед Баждаревић за "Глас" открива како је пронашао Звездиног Силаса

ПАРИЗ – Црвена звезда из Штутгарта, на позајмицу, довела је потенцијално најскупље појачање у историји српског фудбала, играча од 10.000.000 евра. У питању је Силас Катомпа Мвумпа.

Момка из Демократске Републике Конго открио је Мехмед Баждаревић.

Бх стручњак још 2018. године примијетио је нешто у брзоногом офанзивцу, што до тада нико није видио.

У разговору за "Глас Српске", тадашњи тренер Париза, Баждаревић, открио да је Силас прије шест година, по доласку из Олимпик Алеа, радио са другим тимом друголигаша из главног града Француске и да је био, фактички, једном ногом отписан.

- Када сам дошао за тренера прве екипе Париза, отишао сам да видим ту дјецу у другом тиму. На прву сам примјетио тог момка, видио да њему није мјесто у другом тиму, да вриједи мало више. Одмах сам, мимо воље практично свих у клубу, инсистирао да га прикључимо првој екипи. Баш сам инсистирао, иако су људи из клуба довели друге нападаче. Мислим да се нисам преварио. Требало је бити баш велика незналица да се у њему не препозна "то нешто". Нешто што није имао ниједан наш други играч, тако да сам ја и рукама и ногама "копао" да он добије уговор. Није му било лако у почетку, није имао подршку у клубу. Стварно сам се потрудио људски и тренерски да он добије шансу. Све сам учинио да игра и одмах је одговорио на прави начин и више никад није изашао из екипе и био је наш најбољи играч наредних седам мјесеци, док није отишао у Штутгарт. Звао ме је често и говорио да сам му други отац. Све је вратио на најбољи начин и мени и клубу – у даху је испричао Баждаревић.

Тада младог Силаса посебно је гануло то што му је искусни стручњак купио копачке.

- Није имао праве копачке, клизао се по терену. Онда сам му рекао: "Слушај, отиђи у продавницу, купи себи најскупље копачке, ти си прави играч. То ти је од мене поклон." Он то никад није заборавио – нагласио је Баждаревић. Популарни Меша додаје да је Силасу помогао и кад је Конгоанац требао остварити трансфер у Њемачку. - Када је требао ићи, помогао сам му и тада и он то зна. Хтио сам да иде даље, у тај Штутгарт, да напредује – рекао је Баждаревић.

Некадашњи селектор репрезентације БиХ истиче да је Црвена звезда добила одличног играча и врхунског човјека.

- Мислим да је долазак у Звезду и играње у Лиги шампиона права ствар и за клуб и за њега. Силас заслужује да игра у Лиги шампиона. Ако на "Маракани" буде играо како је играо код мене, мислим да је Звезда добила изузетног играча, да ће то бити велико, велико појачање за "црвено-бијеле". Код мене је играо централног шпица у тандему или сам напријед. Послије тога су га стављали на друге позиције, а код мене је био најистуренији играч. Дечко је који воли да ради, слуша, воли фудбал, могао је по цијели дан бити на терену. Паклено је брз, чудо од играча. Надам се да још увијек има ону брзину. Није ми се јављао у посљедње вријеме, али увијек је био врло, врло коректан. Остало је то пријатељство. Сад бих волио да га чујем, да му пожелим срећу у новом клубу – закључио је Баждаревић.

Београд

Сам Меша Баждаревић као играч, али додаје и као тренер, требао је да дође на "Маракану".

Сјећа се свих прегвора са челницима клуба из Љутице Богдана.

- Прије пет, шест година имао сам неке контакте, па кад сам радио у Сошоу, 2011. године сам имао исто један озбиљан контакт са људима из Звезде, али није дошло до реализације, не знам због чега. Послије тога не. Као играч сам 1984. године имао контакт са Драганом Џајићем, фалио сам им да буду на крову Европе, али ето, 1991. године успјели су се попети на трон и без мене. Били су то врло коректни преговори, "два прста" су фалила до реализације. Тада ме је и Хајдук тражио, па и Партизан. Међутим, Жељо је све учинио да ја останем на "Грбавици". Тако су се и завршили ти преговори – присјетио се Баждаревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана