Мбапе – од Крагујевца до Катара

ГС
Foto: Танјуг/АП

Килијан Мбапе рођен је у години када је његова земља постала првак свијета у фудбалу, а симболично или не, 20 година касније, он је са Француском освојио Мундијал, тада у Русији.

"Килијан је причао о фудбалу и на часу математике"  

Мбапе је одрастао у предграђу Париза, далеко од Монмартра, чак у 19. арондисману француске престонице, у мјесташцу Бонди. Крај у коме је живио Француз је назвао "лонцем за кување различитих култура – француске, афричке, азијске, арапске, културе цијелог свијета".

"У Бондију заправо постоји неписано правило које сви схватају. Када ходаш улицом и видиш 15 људи како стоје на углу, а познајеш само једног од њих, имаш избор: или да махнеш и продужиш даље или приђеш и поздравиш се са свима. Ако приђеш и поздравиш се само са оним кога знаш, онда те остали никада неће заборавити. Знаће каква си особа", написао је Мбапе у писму "Младим Килијанима" 2020. године.

У поменутом тексту поделио је искуство када је требало да се поздрави са фудбалским стручњаком Жозеом Морињом. Поучен искуством из Бондија, важно му је било да други не помисле да је непристојан.

"Цијели живот носим Бонди са собом. На једној од Фифиних церемонија приликом додјела награда најбољим појединцима и тимовима, био сам са родитељима када сам видио Жозеа Мориња. Упознао сам га раније, али он је био са пријатељима које нисам познавао. Тако да сам имао овај Бонди тренутак. Размишљао сам да ли само да махнем или да приђем. Урадио сам ово друго", истакао је француски фудбалер.

Мбапе је један од скромнијих фудбалера, није попут Батистуте, што сав новац шаље мајци, али је од оних коме рана спортска слава није помутила разум. То показује његово свједочење о фотографији на којој се налази окружен постерима Кристијана Роналда.

Фудбалски пут наставио у Клерфонтену, а затим у Кнежевини Монако у истоименом црвено-бијелом клубу који је на титулу шампиона Француске чекао 17 година, али и на младу фудбалску звијезду која није прихватила позиве популарнијих и успјешнијих клубова попут нпр. Челсија или Реал Мадрида. 

У пресудној утакмици за освајање наслова шампиона Француске, против Сент Етјена маја 2017. године, вођство Монаку донио је млади Kилијан Мбапе у 19. минуту игре.

За сениорску репрезентацију Француске дебитовао је 2017. године на мечу против Луксембурга у квалификацијама за Свјетско првенство у Русији.

Мбапеов (не)очекиван долазак међ' нас

Годину и два мјесеца прије него што је залудио фудбалски свијет својим враголастим дриблинзима на теренима, тада седамнаестогодишњи Мбапе са бројем 13 на дресу, на "Чика Дачи" у Крагујевцу у оквиру квалификација за Европско првенство играо је за тим Француске до 19 година против вршњака из Србије.

Био је неухватљиво брз на крагујевачкој трави за, примјера ради, Николу Миленковића и незаустављиво снажан при шуту за Вању Милинковића-Савића. У 41. минуту постигао је побједоносни гол, а пред крај меча без аплауза са трибина тријумфално је напустио терен.

До сада Мбапе је још једном дошао у Србију. Овога пута као најбољи млади играч са Свјетског првенства у Русији 2018. године.

Фудбалска звијезда која сија пуним сјајем играла је за Пари Сен Жермен у посљедњем колу Лиге шампиона поменуте године против Црвене звезде.

На стадиону "Рајко Митић" у 92. минуту Мбапе је поставио коначан резултат 1:4 којим су Парижани тријумфовали над црвено-бијелима, а имао је и асистенцију при првом голу и скоро сваки његов потез на мечу пропраћен је звиждуцима домаћих навијача.

На Свјетском првенству у Катару звиждука није било, барем до сада, а фудбалер једноставног имена – Мбапе, већ једном је ишао у сусрет дуги и посљедњем кругу сањарења. Са првим зрацима руског Сунца у његово наручје пала је "Богиња". Приграбио ју је са само 19 година. 

Мбапе је у досадашњем такмичењу на овогодишњем Свјетском првенству постигао пет голова и уписао двије асистенције, што га поставља на прву позицију најефикаснијих фудбалера Мундијала у Катару. 

У досадашњим наступима на свјетским шампионатима, Мбапе већ има девет голова, још седам погодака га дијели од Клозеовог рекорда најбољег стријелца на Мундијалима.  

Игра Француске, упркос великом броју првокласних фудбалера, без Мбапеа у тиму дјелује помало неорганизовано. Млади Француз није попут појединих фудбалера који би да приграбе лопту и да се "сами играју", већ је несебично дијели са саиграчима. 

Његове латералне кретње често заварају противничке фудбалере, те се дешава да опоненти на терену не знају шта да бране, Мбапеа или другог играча код кога је лопта.  

Понекад, чак и када у том свијету заиста живите, мислите да је сан, баш тако се Мбапе осјећао док је био у Зидановом ауту на путу до кампа Реал Мадрида.

Ове године Килијан Мбапе из Бондија има прилику да још једном на јави оствари сан, да освоји то чудо што се титула свјетског првака зове и то два дана прије 24. рођендана, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана