Мбапе или Меси

Душан Репија
Мбапе или Меси

ДОХА - Огроман улог, много симболике и мјесто међу највећим на талону је у финалу Мундијала које је на распореду данас у 16 часова, а иако ће тереном свемирског “Лусаила” шпартати ноге вриједне стотине милиона евра, ипак ће два играча бити у центру пажње.

Лионел Меси је обиљежио готово посљедње двије деценије свјетског фудбала, али му недостаје управо овај трофеј да би ушетао у алеју бесмртних. У трци за звање најбољег икада многи му замјерају недостатак великог успјеха са репрезентацијом. Дјелимично је ситуацију извукао освајањем Копа Америке, али му за крунисање недостаје “Златни глобус”.

Килијан Мбапе је већ има, јер је као тинејџер прије четири године дао велики допринос тиму на путу до титуле у Русији. У међувремену је надградио игру, постао најплаћенији фудбалер свијета те се изборио за статус прве звијезде ПСЖ-а испред Нејмара и управо Месија. Нема сумње да ће године које долазе обиљежити баш као што су то претходно радили Меси и Кристијано Роналдо.

Неутрални посматрачи и фудбалски романтичари сигурно ће овај пут навијати за старијег да би коначно зграбио свети грал и отишао са највеће сцене на најбољи могући начин.

Аргентинци и Французи до сада су по два пута стизали до титуле па ће у недјељу једни сигурно упецати трећу срећу. “Гаучоси” су прије осам година имали златну шансу, али их је расплакао пројектил Марија Гецеа у финишу продужетака. Свјестан да му је ово посљедња шанса Меси је послије дебакла на старту од Саудијске Арабије сву тежину очекивања упртио на своја рамена и довео своју земљу на корак од циља. Исто као што је то учинио Дијего Марадона 1986, а Марио Кемпес осам година раније.

Французи су на прво славље чекали до 1998. године, када су на домаћем терену предвођени Зинедином Зиданом дошли до прве круне, а онда 20 година касније поновили успјех у Русији. Уколико поново стигну до круне поновиће подвиг Италије и Бразила, јединих репрезентација које су одбраниле круну. Такође постаће најбоља селекција у новом миленијуму, пошто ниједна послије 2000. године није успјела да два пута оде до самог краја.

Пољак на центру

Пољак Шимон Марчињак дијелиће правду у финалном дуелу Аргентине и Француске у недјељу на стадиону “Лусаил”. Интересантно је да је он на турниру већ судио и једној и другој екипи. Прво је био главни судија меча Француска - Данска, који су “триколори” добили с 2:1. Аргентини је судио у окршају против Аустралијанаца у осмини финала, у ком су “сокероси” славили с 2:1. Асистенти у финалу биће му земљаци Павел Соколницки и Томаш Листкијевич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана