Матија Љујић за “Глас” о врлинама и манама Ференцвароша: Борац мора издржати првих 15 минута

Дејан Кондић
Матија Љујић за “Глас” о врлинама и манама Ференцвароша: Борац мора издржати првих 15 минута

БУДИМПЕШТА - “Фради” је јак, моћан, али има и мана, наравно. Борац спрема “операцију Будимпешта”. Можда Бањалучанима од помоћи буду искуства српског интернационалца у Мађарској Матије Љујића.

Један од најискуснијих играча Ујпешта као капитен извео је своје саиграче на стадион највећег ривала у минулом колу мађарског шампионата. “Љубичасти” су пали у посљедњим тренуцима сусрета, поражени су од Ференцвароша са 1:0, а искусни офанзивац у разговору за “Глас Српске” анализирао је Борчевог ривала у квалификацијама за Лигу Европе. Некадашњи питомац Партизанове школе истиче да је најбитније издржати почетни удар.

- Борац може играти против Ференцвароша уз храбру игру, доста трчања, доста воље, доста жеље... Гледао сам и Борац, испратио сам целу утакмицу против Ки Клаксвика. Мислим да Бањалучани имају добар карактер и најбитније је да кући оду са активним резултатом, па да пробају пред својим навијачима направити велико изненађење. Али гледајте, Ференцварош је екипа за респект. Имају 25 играча истог квалитета. Можда чак и боље играју када им уђу играчи са клупе. Тако је било и против нас. Доста трче, посебно кад узму лопту. Тешко је поредити овај наш дерби овде, што смо играли, и њихове европске мечеве. Они много јаче улазе у дерби него у било коју другу утакмицу. У дербију дају и више од максимума. Ми смо покушали да се бранимо и чекамо неку полуконтру или контру или прекид. Нисмо имали пуно шанси за гол, али нисмо ни искористили прилике да их боље исконтрирамо. Сигурно ће и против Борца кренути јако, код куће много јако улазе у утакмице. Ми смо у првих петнаестак минута баш били под притиском, после смо ми преузели иницијативу и како је меч одмицао, играли смо боље са лоптом, али, опет кажем, нисмо створили шансу. Тако да је најбитније преживети тај увод. Они су и против Митјиланда у првом полувремену могли дати четири, пет голова. Међутим, како нису успели у томе, отворили су се и добили гол из контре. Бекови им играју високо, ка унутра. Када граде игру, бекови су им унутра, уопште не држе линију, а крила се рашире на линију и добри су један на један, са обе стране - истакао је Љујић.

Нека имена у табору “зелених” је посебно истакао.

- Било би добро да не игра Александар Пешић, Барнабас Варга није у форми. Међутим, Адама Траоре је опасан. Против нас је ушао свеж, разиграо се, а наша екипа је мало физички пала... Мохамед Абу Фани има доста добар прекид, у стању је погодити играча “у трепавицу”. Јаки су на скоку, Ибрахим Сисе долази ту до изражаја, одличан је скакач, дао је Митјиланду гол - додао је Љујић.

За крај, 30-годишњи везиста имао је поруку за играче и навијаче Бањалучана.

- Навијаћу за Борац, желим момцима сву срећу, да избаце Ференцварош. Слободно напишите, мрзим их више од Звезде, ха-ха-ха - закључио је Љујић.

Бањалука

Матија Љујић добро познаје и Бањалуку, са пионирима Партизана је прије петнаестак година учествовао на меморијалном турниру “Душко Ожеговић”. “Црно-бијели” су тада у финалу након пенала поражени од Црвене звезде на Градском стадиону.

- Бањалука нам је свима остала у сећању, увек ћу памтити тај град. Једва смо чекали да завршимо тренинг или утакмицу, да идемо да шетамо. Сећам се да је хотел био близу центра и да смо одмах после утакмица и тренинга ишли да гледамо девојчице, да их упознамо. То нам је свима остало у сећању. Добро, били смо млади... Сјајно искуство. И данас, кад причам са саиграчима из те екипе, присетимо се свега. То нам је био најлепши турнир, а играли смо по целој Европи - рекао је Љујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана