Матија Глушчевић, новопечени репрезентативац Србије, за “Глас Српске”: Надам се и Европском првенству

Дејан Кондић
Матија Глушчевић, новопечени репрезентативац Србије, за “Глас Српске”: Надам се и Европском првенству

Шири списак репрезентације Србије, који је објавио селектор Драган Стојковић, поприлично је изненадио јавност. Међу 35 играча који конкуришу за одлазак на Европско првенство у Њемачку је и осам момака који играју у Суперлиги Србије. Један од њих је и највеће откровење српског шампионата Матија Глушчевић (19).

О брзоногом офанзивцу крагујевачког Радничког Пикси је причао још у марту. Истакао је да је на радару и да је јако занимљив. Млади крилни фудбалер у разговору за “Глас Српске” открио је како је сазнао да је на списку, не могавши сакрити одушевљење чињеницом да је међу кандидатима за одлазак на Евро, уз дјечачки искрену наду да ће бити и међу 26 “орлова” који ће ићи у Њемачку.

- Био сам са девојком на базену. После неких сат времена видео сам да имам више од 100 порука на телефону. Видим и сестра ми пише, рекох: “Шта је било?”, она ће: “Честитам, мали!” Још нисам био свестан: “Шта честиташ?” Каже она: “Па, позван си на шири списак репрезентације”. После сам и сам то видео и у том тренутку стварно нисам могао да верујем да је то реално, али испоставило се да јесте - рекао је Глушчевић.

ГЛАС: Вјерујете ли да се можете наћи и на коначном списку за ЕП?

ГЛУШЧЕВИЋ: Ово је велики успех, ако будем и на коначном списку, то ће бити стварно невероватно, видећемо шта ће бити. Надам се и Немачкој.

ГЛАС: Јесте ли знали да Вас је селектор и раније пратио, још у марту?

ГЛУШЧЕВИЋ: У марту сам био на окупљању младе репрезентације, другар ми је послао текст где ме је селектор Стојковић похвалио. Стварно ми је било задовољство и привилегија чути то. Можда сам негде у малом мозгу мислио да може нешто овако да се деси, али, реално, биле су мале шансе. Селектор је гледао утакмицу и против Војводине и вероватно је пратио и неке претходне наше мало јаче мечеве, против Звезде, ТСЦ-а и осталих екипа, где сам оставио стварно добар утисак, дао сам два гола, имао две асистенције. Дошао је против Новосађана и уживо да нас гледа. Чини ми се да никад у историји неки селектор није дошао да гледа неку утакмицу Радничког, али за све је заслужан наш тимски рад и ту смо где јесмо.

ГЛАС: Како гледате на текућу сезону, која је буквално као из снова, на личном плану, али и генерално? Раднички је први пут у историји изборио пласман у Европу.

ГЛУШЧЕВИЋ: Да нам је неко рекао на почетку, после шест, седам пораза да ћемо се борити за Европу, вероватно бисмо помислили да је луд. Међутим, ништа нам није пало са неба. Сваки тренинг, свака кап зноја коју смо пролили, све се исплатило на крају. Када смо били на припремама, тренер Феђа Дудић нам је рекао: “Момци, запамтите шта ће бити на крају сезоне. Цео град ће причати о вама, јер ћете то и заслужити!” Тренирали смо баш јако. После неких тренинга чак су нам се и ноге тресле, нисмо могли стајати на терену. Можда је изгледало сулудо тада, јер смо на полусезони били десети, да не причам о почетку. Све екипе са врха су нам бежале по 15-20 бодова, али наш рад се исплатио. У другој полусезони, у регуларном делу, ако не рачунамо Звезду на “Маракани”, изгубили смо само једну утакмицу, против Младости у Лучанима. То је најлошија утакмица коју смо одиграли.

ГЛАС: Остаје ли жал за пласманом у финале Купа Србије?

ГЛУШЧЕВИЋ: То је фудбал, некад добијеш, некад изгубиш. Имали смо велики мотив против Војводине, али нисмо били на нашем нивоу у том сусрету због великог броја мечева који смо одиграли пре тога. Био је баш згуснут распоред, одиграли смо седам утакмица у 20 дана. Били смо, да тако кажем, издувани, уморни. Имали смо утисак као да играмо дан за даном, буквално. Војводина је била боља, али нису створили сад неке колосалне шансе. Имали су две праве шансе, више лопту у поседу. Да нисмо остали практично са играчем мање, јер је наш Дилан Ортиз само статирао због повреде, не верујем да би нас Новосађани добили. У том 91. минуту њихов штопер је дошао у напад и дао гол. После утакмице свима нам је било тешко, јер нисмо заслужили да испаднемо, али опет кажем, то је фудбал. Све нам се вратило у првенству, јер смо коло пре краја изборили Европу.

ГЛАС: Какви су Вам даљи планови, хоћете ли остати у Радничком или ћете отићи у неки од клубова који Вас траже, помињу се Црвена звезда, Партизан, бројни инострани тимови?

ГЛУШЧЕВИЋ: Рано је за причу о томе. Сезона још није завршена. Причаћу на крају са управом клуба. Волео бих да одиграм са Радничким неко коло у Европи, па тек онда да одем, али није то на мени. Видећу шта ће управа одлучити. Тачно је, имам понуде Звезде и Партизана, не одбацујем могућност да пређем у неки од та два клуба, али ја бих пре да се опробам у иностранству, у некој јачој лиги, где бих још више фудбалски сазрео.

Стојковићев избор

На ширем списку репрезентације Србије за Европско првенство у Њемачкој налазе се: голмани: Вања Милинковић Савић, Предраг Рајковић, Ђорђе Петровић, Александар Јовановић; одбрана: Никола Миленковић, Страхиња Павловић, Милош Вељковић, Срђан Бабић, Страхиња Ераковић, Урош Спајић, Немања Стојић, Јан Карло Симић; средина: Немања Гудељ, Душан Тадић, Андрија Живковић, Сергеј Милинковић Савић, Филип Костић, Саша Лукић, Филип Младеновић, Иван Илић, Немања Максимовић, Немања Радоњић, Мијат Гаћиновић, Лазар Самарџић, Саша Здјелар, Срђан Мијаиловић, Самед Баждар, Александар Ћирковић, Вељко Бирманчевић, Матија Глушчевић; напад: Александар Митровић, Душан Влаховић, Петар Ратков, Лука Јовић и Михаило Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана