Матеј Декет, први стријелац пионирског шампионата БиХ: Најдражи голови у дербијима

Дарко Драгичевић
Матеј Декет, први стријелац пионирског шампионата БиХ: Најдражи голови у дербијима

БАЊАЛУКА - Млади капитен пионирске екипе Борца и репрезентације БиХ Матеј Декет скренуо је пажњу на себе током јесење полусезоне и потврдио да се ради о великом таленту.

Наиме, он је у првенству БиХ за пионире постигао 26 голова и први је стријелац такмичења. Уз то истакао се и головима за репрезентацију.

Декет посебно може да буде поносан на чињеницу да је голове давао посебно у дербијима против Сарајева, док је највише “настрадао” Игман у два меча.

- Нисам очекивао овакав голгетерски салдо. На старту сезоне сам имао јасан циљ: 25+ голова. Нисам очекивао да ћу тај циљ испунити већ у првом дијелу сезоне. Што се тиче Игмана, да то ми је лични рекорд, гдје сам постигао шест голова. Голови су ми драги на свакој утакмици, али посебно на дербијима, гдје сам против Сарајева три пута затресао мрежу на двије утакмице против њих, такође против Жељезничара из Сарајева два пута сам тресао мрежу у двије утакмице. Тако да ми ти голови доносе посебну радост. Једнако сам срећан и када добро асистирам саиграчима, а у овом дијелу сезоне имам више од 10 асистенција - поносан је на свој учинак Матеј.

Фудбал је за Декета био љубав на први додир.

- Почео сам да тренирам фудбал са пет година. Прво су ме родитељи водили у школу спорта, а хтио сам да идем само оним данима када се играо фудбал, тако да сам се већ тада опредијелио. Родитељи ми кажу да сам лопту заволио на први поглед, тј. када сам је први пут шутнуо нису ме више могли одвојити од ње.

Матеј долази из фудбалске породице. Отац Зоран и стриц Горан су током каријере највише наступали за Љубић и Борац.

- Тата и стриц много утичу на мој фудбалски развој, ту су да ми дају савјет, подршку кад треба. Ипак то некад представља и одређено оптерећење, јер желим да градим своју фудбалску причу. Зато се трудим да на терену дајем максимум и да терен о мени говори. Потичем из спортске породице, тако да је то наш начин живота и то је ваљда био логичан пут. Морам да кажем да ме родитељи максимално подржавају и хвала им на томе. Они су моји највећи навијачи, али и критичари - додао је млади играч.

Капитен Борца иде степеницу по степеницу и не прави велике планове за будућност. Ипак један сан може да се оствари у скоријој будућности.

- Сви планови су ми у вези са Борцем. Желим да још годинама останем у клубу који волим и највећа жеља ми је да наредних година истрчим на Градски стадион за први тим и да у најдражем дресу пружим што боље партије. Да бих то остварио, свјестан сам да је преда мном још пуно рада и одрицања, али сам увјерен да могу остварити тај сан -  открио је своју жељу.

Пионири Борца су након 19. кола на петој позицији са 38 бодова.

- Досадашњим дијелом сезоне сам задовољан, борићемо се за што бољи пласман у наставку. Сарајево је тренутно лидер, бјежи нам девет бодова. Има још доста утакмица и желимо да поправимо свој тренутни положај - истакао је Декет.

О његовим партијама довољно свједочи и чињеница да је капитен У 15 репрезентације и да и у њој бриљира. Наиме на УЕФА развојном турниру је постигао пет голова на исто толико мечева, док је ове године проглашен и за најбољег играча на турниру “Јосип Каталински Шкија”.

- Велика ми је част бити репрезентативац, а поготово капитен једне селекције. Наравно, колика је привилегија, толика је и обавеза, јер се трудим увијек дати максимум. Моји досадашњи наступи за репрезентацију су били јако успјешни, одиграо сам добре утакмице у репрезентативном дресу и надам се да ће тако бити и убудуће. Потрудићу се да наставим у истом ритму - изјавио је на крају капитен екипе.

Билбија фудбалски узор

Мој фудбалски узор је Немања Билбија, капитен Зрињског и репрезентативац БиХ. Немања игра исту позицију као и ја, пуно учим од њега, гледајући га на ТВ. Код њега ми се највише свиђа што му је лијева нога јача, као и мени и што има тај такозвани “њух” за гол, увијек је на правом мјесту. Познајем га и лично и јако ми се допада и као старији друг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана