Ливаковић води ка другом финалу

Дарко Пашагић
Ливаковић води ка другом финалу

АЛ РАЈАН - Фудбалери Хрватске пласирали су се у полуфинале Мундијала и веома близу су да понове успјех од прије четири године, када су на Свјетском првенству у Русији играли у финалу.

Послије велике драме, 120 минута игре и додатних пенала изабраници Златка Далића су савладали Бразил са 5:3 (1:1, 0:0). 

Бразилци су запријетили у петом минуту када је Виницујус Жуниор шутирао са руба казненог простора, али је то био лак плијен за голмана хрватске репрезентације Доминика Ливаковића. 

Осам минута касније Иван Перишић је примио лопту у шеснастерцу, али му је шут отишао далеко од лијеве стативе. 

Сјајна акција Бразилаца у 20. минуту, али је шут Виницијуса Јуниора блокиран. У наставку напада покушао је Нејмар, међутим, Ливаковић је био на мјесту. 

Десет минута касније покушао је Перишић, али је његов шут завршио високо преко гола. Нејмар је у 42. минуту покушао из слободног ударца искоса са лијеве стране, међутим Ливаковић је још једном био на висини задатка.

У 48. минуту "кариоке" су тражиле пенал, али је главни судија Мајкл Оливер из Енглеске послије прегледа у ВАР соби дозволио да се утакмица настави.

Седам минута касније Нејмар је примио лопту и у ситуацији један на један са Ливаковић снажнпо шутирао, али је Ливаковић кош једном потврдио да сјајно брани на овом Свјетском првенству. 

У 66. минуту покушао је и Лукас Пакета, међутим голман Хрватске је још једном био на правом мјесту. И у 80. минуту Ливаковић је сјајно интеревисано послије ударца Лукаса Пакете са руба казненог простора. Два минута касније ударац главом Ришарлисона завршио је преко гола. 

У 103. минуту Марсело Брозовић промашио је сјајну прилику, јер је његов шут са неких 15 метара завршио високо преко гола. 

У првом минуту судијске надокнаде првог продужетка послије сјајне асистенције Лукаса Пакете Нејмар је довеои Бразил до предности и надомак десетог пласмана на Свјетским првенствима. Међутим, у другом продужетку Хрвати су кренули на све или ништа и то им се исплатило у 117. минуту. Мислав Оршић је послао лопту коју је примио Бруно Петковић и одмах пуцао. 

Лопта је погодила некога и промијенила смјер, тако да је голман Бразилаца Алисон остао немоћан. У другом минуту судијске надокнаде другог продужетка Каземиро је распалио по лопти, али је поново јунак био Ливаковић.

Репрезентација Хрватске је још једном показала да је "научена" на продужетке, јер је у чак осам од посљедњих девет елиминационих утакмица на великим такмичењима (свјетска и европска првенства) играла додатних 30 минута. 

Низ је почео на европском првенству 2008. године када су поражени у четвртфиналу од Турске, а осам година касније у осмини финала ЕП изгубили су од Португалије.

На Свјетском првенству прије четири године у осмини финала послије продужетака елиминисали су Данску, у четвртфиналу домаћина Русију, а потом у полуфиналу и Енглеску. 

У финалу су поражени послије регуларног времена од Француске и то је била једина утакмица без продужетака у посљедњих девет. На ЕП 2020. године у осмини финала послије додатних 30 минута поражени су од Шпаније. Сада су осмини финала поново играли продужетке и елиминисали Јапан, а потом у четвртфиналу и Бразил.

Пенали:

Влашић 2:1

Родриго Ливаковић брани

Мајер 3:1

Каземиро 3:2

Модрић 4:2

Педро 4:3

Оршић 5:3

Маркињос статива

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана