Лил постао фабрика новца

Приредио: Д. Драгичевић
Лил постао фабрика новца

ЛИЛ - Француски Лил може да се похвали сјајним трансферима у посљедњим годинама. Спортски менаџмент екипе на челу са Луисом Кампосом урадио је велики посао и готово сваке године остварио врхунски трансфер од којег клуб може да живи у сезони.

У посљедњих десет година екипа је увијек имала неког у излогу за продају. У преговорима су изузетно непопустљиви и и те како знају да цијене своје играче које никад нису пустили испод тржишне вриједности. Због тога је пословање клуба редовно у плусу.

Посљедња велика продаја био је дефанзивац Лени Јоро који је отишао у Манчестер јунајтед за 62 милиона евра. Зарада клуба може да иде и до 70 милиона, јер имају још договорене бонусе за све успјехе које би играч направио у енглеском тиму.

Лил није журио са продајом свог дефанзивца иако га је тражио и Реал Мадрид. Шампион Европе није желио да се залијеће након трансфера Килијана Мбапеа и нудио је 40 милиона, а непоколебљиви Французи нису пристајали на ту понуду. Тражили су више и дочекали, иако је сам играч имао велику жељу да пређе у Шпанију.

Тако је француски клуб остварио трећи највећи трансфер у историји клуба након Николаса Пепеа и Виктора Осимена, који су буквално “експлодирали” у Лилу.

Први је достигао трансфер вриједан 80 милиона евра, након што је Арсенал платио обештећење за играча који није успио да се наметне на Емиратима и био је велико разочарење.

Осимен је био други највећи трансфер. Прешао је у Наполи за 77,5 милиона евра. Нападач је иначе у Лил дошао за 22,5 милиона и тако је клуб остварио сјајну зараду након што је Осимен имао фантастичну сезону. Он је наставио са добрим партијама, а занимљиво је да ће Лил добити додатни новац ако он потпише за ПСЖ, јер има клаузулу у уговору коју ће екипа искористити.

Током протекле деценије не постоји клуб који је створио позитиван биланс као што је Лил, који је на трансферима имао нето приход од 321,5 милиона евра. На продају Пепеа, Осимена и Јора треба додати и ону Свена Ботмана. Бивши фудбалер Реал Мадрида Еден Азар још је један од играча који се налази на листи, пошто је Челзи 2012. године потрошио 35 милиона евра на његове услуге. Рафаел Леао је отишао за 35 милиона евра Милану, пошто је годину дана раније бесплатно дошао на сјевер Француске.

У клубу већ имају нову златну коку. То је нападач Џонатан Дејвид, чија је тржишна вриједност између 40 и 50 милиона евра, а већ је на мети водећих тимова.

A white text with black textDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана