Контроверзни политичар који је ударио судију: Ко је Фарук Коџа?

GS
Foto: AFP

Прави фудбалски земљотрес десио се након меча Анкарагучуа и Ризеспора, а за све је крив Фарук Коџа. Ко је овај контроверзни политичар из Турске?

Када је у надокнади времена другог полувремена Адолфо Гаич постигао гол за изједначење у мечу Ризеа и Анкарагучуа, видјели смо прави хаос. Чим је познати судија Халил Умут Мелер одсвирао крај на терен је упао предсједник клуба из престонице Турске и кренуо да га удара песницама у главу. Након тога је убрзо прекинуто такмичење у турској Суперлиги, а сам Коџа је приведен. Али ко је овај контроверзни предсједник клуба? 

Рођен у једном предграђу Анкаре, Коџа је заправо један од оснивача Партије Правде и Развоја. Он је био у центру збивања када су некадашњи предсједник и премијер Турске Абдулах Гул и садашњи предсједник и некадашњи градоначелник Истанбула Реџеп Тајип Ердоган оснивали партију која већ годинама, дуже од деценије, доминира Турском, преноси Мондо.

На почетку ове сезоне Коџа је био у центру пажње када је за тренера клуба поставио легендарног Емреа Белозоглуа, а има искуства и у раду са Србима. Сада је у његовој екипи штопер Урош Радаковић, изданак омладинске школе Црвене звезде и бивши млади репрезентативац Србије са искуством играња у Италији, Русији, Казахстану и Пољској. За Анкарагучу је прије неколико сезона наступао и Лука Аџић, а Коџа је прошле сезоне добио награду због које сада бриде образи свима у Фудбалском савезу Турске и у руководству лиге.

Насилник који је напао и изударао судију Халила Умута Мелера, иначе признатог дјелиоца правде који је редован на мечевима Лиге шампиона, добио је 2022. године награду за фер плеј Фудбалског савеза Турске! 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана