Могуће и разигравање: Комитет за хитност Фудбалског савеза БиХ донио одлуке

Дарко Пашагић
Могуће и разигравање: Комитет за хитност Фудбалског савеза БиХ донио одлуке

БАЊАЛУКА - На сједници комитета за хитност Фудбалског савеза БиХ усвојене су одлуке о измјенама и допунама пропозиција такмичења за наредну сезону Премијер лиге, која стартује наредног викенда.

Као што је познато од сезоне 2025/26. елита БиХ ће се са 12 клубова смањити на 10, што практично значи да ће се водити велика борба за опстанак у премијерлигашком друштву из којег би у нижи ранг требало да преселе четири посљедњепласиране екипе, а како ће се испадати дефинитивно је појашњено послије састанка Комитета за хитност, који је донио двије одлуке што се тиче премијерлигашког такмичења.

Прва одлука се односи на модел разигравања екипа које испадају из Премијер лиге БиХ у сезони 2024/25, оних екипа које буду пласиране на деветом и десетом мјесту коначне табеле по завршетку такмичења у сезони 2024/25. У случају да девето и десето мјесто на крају такмичења заузму два клуба из истог ентитетског савеза, тада из Премијер лиге БиХ на крају директно испадају три најслабије пласирана клуба (десетопласирани, једанаестопласирани и дванаестопласирани). 

Екипа која буде деветопласирана на табели разиграваће за пласман са првопласираном екипом из Прве лиге истог ентитетског савеза за сезону 2024/25, у двије међусобне утакмице.

Термини утакмица, као и екипу домаћина прве утакмице разигравања, биће одређени жријебом. На тај начин би била пружена могућност деветопласираној екипи да у дуелу са шампионом прве лиге свог ентитета избори опстанак у премијерлигашком друштву.

У случају да на деветом и десетом мјесту буду пласиране екипе из различитих ентитета, обје ће се преселити у нижи ранг, а девети и десети члан елите постаће шампион Прве лиге Републике Српске и прве лиге ФБиХ. 

Друга одлука о измјени пропозиција такмичења у наредној такмичарској сезони, 2024/25, се односи на статус страних играча у домаћем такмичењу.

Одраније се страним држављанима у смислу права наступа не сматрају играчи који имају држављанство неке од држава земаља бивше Југославије. У допуни пропозиција се сада налази да се страним држављанима не сматрају играчи који имају држављанство неке од земаља чланица Европске уније.

То практично значи да ће било који премијерлигаш утакмицу моћи почети са чак девет играча, који немају пасош БиХ, а два преостала фудбалера мораће бити играчи “заштићеног годишта” (до 21 године).

Међутим, на крају утакмице тај број би се са девет могао повећати на десет, јер се на терену током свих 90 минута мора налазити само један играч до 21 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана