КИ Клаксвик најљепша европска фудбалска прича овог љета: Лекције и за клубове из БиХ

Г.С.
КИ Клаксвик најљепша европска фудбалска прича овог љета: Лекције и за клубове из БиХ

КЛАКСВИК - Сензација. Чудо какво ваљда само фудбал може режирати. КИ Клаксвик је оборио све фудбалске теореме и дефиниције, успио немогуће и постао први клуб са Фарских острва који је осигурао јесен у Европи.

Очитали су “рибари”, како их фудбалски стручњаци са ових простора воле назвати, на неки начин лекцију и клубовима из БиХ, јер су успјели у ономе што овдашњи тимови (још) нису, улазак у једну од група европских купова. Тим који је на претходном кораку помрсио конце мађарском Ференцварошу елиминисао је и шведски Хекен послије пенала чиме се пласирао у треће коло квалификација за Лигу шампиона и тако обезбиједио минимум пласман у групну фазу Лиге конференције. Јунак у регуларном дијелу био је Арни Фредриксберг, док је на пенал рулету голман Џонатан Јохансон одбранио један ударац са “креча” и уз још један промашај Швеђана повео свој тим до неслућених висина гдје ниједан тим из државе од свега 54 хиљаде становника, поготово града Клаксвика који броји свега 5.000 људи никад није био. Дио тима који је исписао најљепшу фудбалску причу овог љета је и један Србин, 29-годишњи Дени Павловић, који је сениорску каријеру почео 2012. у Чукаричком, а играо је још за Вождовац, Зету и Нови Пазар прије него што се 2018. преселио на Фарска острва.

- Осећај је чудесан! Потајно смо се надали, али ко је могао да предвиди овакав расплет? Да нисмо веровали не бисмо ни ишли на пут, излазили на терен... Па, зар није у природи сваког спортисте да верује у себе без обзира на тежину задатка? Нисмо потцењивали ривале нити давали грандиозне пројекције, али смо веровали. Тренер нам је уливао самопоуздање, истицао веру у нас. И пре Хекена, и пре Ференцвароша - рекао је Павловић.

Наредна препрека је Молде. Еуфорије нема, већ се тим окренуо ривалу из Норвешке.

- Неопходно је да останемо с обе ноге на земљи, да се концентришемо и фокус усмеримо на Молде. Ето, шта је судбина, наш тренер је Норвежанин, некадашњи играч управо Молдеа... Биће то занимљив двомеч, а јасно вам је да не размишљамо о другој опцији осим борби - истакао је Павловић.

Временске прилике на Фарским острвима неће ићи у прилог гостујућим екипама.

- Аууу! Овде је углавном киша, дува ветар...Уколико порани, могао би и снег да дочека госте. Не би ме изненадило чак и да не буде услова за играње средином децембра - закључио је Павловић.

Директори

Екипе са Фарских острва многи на нашим просторима у шали називају рибарима, конобарима, алудирајући на аматерски ниво бављења фудбалом. Павловић се не осврће пуно на ту причу.

- На Фарским острвима заиста сви који играју фудбал и раде друге послове. Разлика у Клаксвику је што екипу чине странци и репрезентативци, али чак и репрезентативци имају друге послове. Једноставно су навикли. За разлику од играча у другим клубовима у нашем су углавном сви на позицијама, раде добре послове. Махом су сви директори или на руководећим позицијама, изузетак је један играч који је електричар. Ипак, сви су поштовани у друштву због фудбала и резултата - рекао је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана