Јужна Африка постала други дом Требињца Василија Колака

Дарко Драгичевић
Јужна Африка постала други дом Требињца Василија Колака

СИЈАБУСВЕ - Голман Василије Колак није ни слутио да ће се одомаћити у Јужној Африци када је потписао уговор са екипом ТС Галакси. Отишао је у потпуно непознату земљу заједно са тадашњим саиграчем из Крупе Игором Макитаном и након тога је у потпуности заволио.

Већ трећу годину је члан тима који ће ове сезоне направити најбољи резултат у својој краткој историји. Наиме, клуб је основан 2015. године и сваке сезоне је додатно напредовао. Колак се у потпуности привикао на живот и истиче да је га је ова земља освојила полако.

- Јужна Африка је заиста сјајна држава за живот. Да ми је неко рекао у прва два-три мјесеца када сам тек дошао и када сам се привикавао на све да ћу овдје остати три године, рекао бих му да није нормалан, али сваким даном све више је упознајем и све више ми се допада. Ово је најразвијенија афричка држава и сви наши људи који живе овдје су веома задовољни. Прелијепа земља, љубазни људи, сјајни услови за фудбалере. Више заиста не могу да пожелим и није чудо што сам се овдје у потпуности одомаћио - истакао је Колак за “Глас Српске”.

Чувар мреже истиче да није превише знао о самој лиги и такмичењу када је долазио, али да је квалитет такмичења веома добар.

- Лига је изузетно квалитетна што показује и чињеница да је Јужна Африка освојила треће мјесто на Купу афричких нација, што је одличан резултат. У првих 11 играча репрезентације, чак је осам из наше лиге у клубу који је већ неколико година шампион Мамелоди Сандовнс, што довољно показује квалитет лиге. Уз мало среће су могли и до финала, али и са овим резултатом су задовољни - додао је Требињац.

Оно што посебно истиче јесте организованост лиге. Такмичење је доживјело велику популарност након Свјетског првенства и сваке године је све јаче и са добрим улагањима.

- Премијершип је одлично организовано такмичење. Све утакмице буду у директном преносу. Лига има званични ТВ канал гдје се емитују емисије посвећене такмичењу. Осим најава и извјештаја с утакмица, то су и бројне анализе, прилози о играчима, анализа суђења. Разни су прилози из свих клубова и то показује колико значај дају организацији. Све је на високом нивоу, зарађује се добар новац и улаже се у све селекције - поручио је голман.

Лига се претежно игра на стадионима на којима је 2010. године одржано Свјетско првенство. Водећи клубови воде додатни рачун о својим теренима.

- Терени, посебно водећих клубова, су одлични. Првенство се игра на 95 одсто терена који су били у употреби током Свјетског првенства 2010. године. Можда само један или два клуба не играју на тим теренима мада их понекад користе. Водеће екипе су промијениле и траву тако да су што се тога тиче у перфектном стању док су остали добри. Оно што их издваја јесу свакако и терени за тренинге и кампови гдје се пуно улаже. Чак и у нижим лигама се граде терени и траже таленти, тако да је овдје фудбал постао прави бизнис - описује такмичење чувар мреже.

О квалитету лиге довољно говори и све већи број квалитетних странаца у екипама. Жеља је да се направи додатни искорак у афричким такмичењима те да клубови из ове земље постану међу водећима на континенту.

- Тренутно у Лиги игра доста фудбалера из Бразила и Аргентине који су на цијени. Што се тиче мог клуба највећа звијезда је Бернард Паркер, бивши играч Црвене звезде, прослављени репрезентативац - навео је Колак.

Галакси је ове сезоне остварио најбољи резултат у својој краткој историји. У клубу су сви задовољни.

- Екипа је завршила на шестој позицији. Сигурно да смо задовољни са резултатом с обзиром да је ово рекордан број бодова које је освојио мој тим. Ово је млад тим, четврта или пета сезона је како је у првом рангу такмичења и рекорд по броју бодова - додао је Колак.

У Јужној Африци се иначе екипе боре да буду међу првих осам тимова. Разлог је турнир на којем је изузетно богат наградни фонд.

- Циљ је био да будемо међу осам првих јер се касније игра завршни турнир који је веома добро плаћен. Екипе добијају новац ако буду међу осам, износи ниси мали и клубови наравно да желе да се пласирају. Тај смо циљ остварили, а ако се укаже шанса за нешто жеља је да се наредних сезона пласирамо у афричка клупска такмичења - истакао је Василије.

Колак истиче да је Јужна Африка земља у којој се стално нешто лијепо дешава и да је у њој стекао нове пријатеље.

- На почетку је био тежак период привикавања, али када је дошла супруга све је било лакше. Уз то стекао сам овдје пријатеље, са којима се често дружимо. Има доста људи из Србије који овдје живе и раде. Поред њих највише се дружим са Игором Видалом из Бразила, а ту је Самир Нурковић из Новог Пазара. Овдје је већ четири године и играо је и за славни Кајзер Чифс.

Живот у Јужној Африци је у потпуности испунио очекивања.

- Иако имам заиста пуно обавеза успио да сам да обиђем бројна мјеста и предивна је земља. Има заиста занимљивости које се морају обићи ако сте у прилици тако да никад није досадно. Земља се развија али ипак има и тад посебан дух. Што се тиче хране она је слична нашој само имају више зачина. Нисам имао заиста никаквих проблема што се тога тиче. Имате ресторане готово свих кухиња, а домаћа је такође сјајна тако да заиста нема никаквих проблема - додао је играч ТЦ Галаксија.

Ускоро ће бити познато и да ли ће и наредне сезоне бити члан овог клуба.

- Добио сам понуду за наставак сарадње на још једну годину. Мени је на крају сезоне истекао уговор, задовољан сам, тако да ћу ускоро да донесем коначну одлуку у вези са уговором - додао је Колак.

Паркер се сјећа Звезде

Колак истиче да доста разговора и са Бернардом Паркером који је током каријере играо за Црвену звезду. Иако истиче да је заволио Србију, финансије су тада биле велики проблем.

- Много смо причали о том периоду и за њега је то било велико искуство. Доста разумије наш језик, истиче да му је било добро у Београду и да су га људи одлично прихватили, али проблем су биле финансије. У Звезди тада није било новца. Причао је да су играчи морали да позајмљују новац и да су им Ненад Милијаш и Огњен Короман који су имали успјешне каријере често давали новац како би преживјели. Сигурно да му је жао што није оставио већи траг јер је квалитетан играч - рекао Колак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана