Степановићи за Глас о успоменама на легендарног Криштофа Даума

Дејан Кондић
Foto: Г.С.

ФРАНКФУРТ - Са животне сцене сишао је један од најконтроверзнијих тренера у посљедњих тридесетак година, легенда Бундеслиге и несуђени селектор Њемачке Криштоф Даум (70).

Стручњак необично колоритног живота боловао је од канцера посљедњих година, због чега се повукао из јавности. Даум није имао велику играчку каријеру, међутим, крајем осамдесетих постао је шеф стручног штаба Келна и убрзо се изборио за своје мјесто под сунцем. “Јарчеве” је водио од 1986. до 1990. и у том периоду два пута био вицепрвак Њемачке. 

Највећи успјех у каријери Даум је направио у сезони 1991/92. са Штутгартом, када је освојио титулу испред Дортмунда усљед боље гол-разлике. 

Његов велики ривал у то вријеме био је српски стручњак Драгослав Степановић, који је са својим Ајнтрахтом завршио на трећем мјесту у једној од најлуђих завршница Бундеслиге икада. Популарни Степи у разговору за “Глас Српске” изразио је жал због одласка великог стручњака и бонвивана.

- Знали смо се јако добро, он је у том посљедњем колу у Леверкузену добио пенал који није постојао и постао првак, а ја у Роштоку нисам добио пенал, који је постојао, и завршио сам као трећи. Били смо велики ривали. Ја сам га добио тада у Штутгарту са 2:1 и ми смо марширали ка титули, али нисмо успели. Био је велики тренер. Заједнички пријатељ ми је рекао да Криштоф неће доживети Божић ове године - истакао је Степановић. 

Њемачки фудбалски савез потписао је уговор са њим, требало је да преузме репрезентацију након неуспјеха на Евру 2000. А онда је услиједио шок од којег се никада није опоравио: медији су објавили да је учествовао у оргијама са неколико проститутки и пуно дроге. 

Бранио се неко вријеме, али када је стигла пријетња да ће завршити на робији - признао је. 

- Бајернов Ули Хенес је био један од оних који су открили да Даум узима кокаин. Хенес је био тај који је спречио да Криштоф направи још већу каријеру. Тада је рекао да би требало да се припази јер Даум користи бели прах - додао је Степановић. 

Ријеч је преузела Степановићева супруга Јелена која је испричала једну анегдоту са заједничког дружења на Тајланду.

- Седело је нас 12 за столом и почела је прича, ко је бољи тренер Степи или Даум, који је увек био некако миран. Набио се у ћошак, слабо је комуницирао са свима. Ја му тада кажем: “Ајде, Кришофе, мајке ти, прошло је 30 година од тога, признај колико сте платили судију да вам свирне пенал?” Скочио је од стола, бацио тањир, није хтео да се врати, да вечера, колико сам га изнервирала - открила је Јелена Степановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана