Изашли пред јавност: Како Мијатовић и Лазовић виде будућност Партизана

GS
Изашли пред јавност: Како Мијатовић и Лазовић виде будућност Партизана

Тражили су Гробари промјене и одлазак управе - добили су је послије десет година чекања. Сањали су да на руководеће позиције дођу људи који осјећају Партизан и носе га у срцу. Добили су их у виду Предрага Мијатовића и Данка Лазовића, двојице бивших играча црно-бијелих.

Колико ће поменути двојац бити успјешан, зависи од њиховог рада и доношења одлука. За почетак, сам њихов долазак је корак напријед за посрнулог великана. Имаће бивши репрезентативци врло тежак и деликатан задатак да врате нарушен углед Парног ваљка. Полазна основа им је добра, зато што је ријеч о људима који су веома поштовани и вољени међу Гробарима, али далеко од тога да им је то гаранција за било шта.

Двојица нових функционера Партизана, у друштву предсједника Расима Љајића, први пут су се обратили јавности, а очекивано, легендарни Пеђа Мијатовић највише је причао, јер дуго му се црно-бијела јавност надала у Хумској.

“Ова прича је започета скоро. Свјесни смо шта нас чека. Нисмо дошли да обећавамо, него да радимо. Сви знате какви нас послови очекују. Нама ће за све то бити потребно вријеме. Знам да бисте сви вољели да имам чаробни штапић, али ситуација је другачија. Потребна нам је позитивна енергија, она се највише црпи из навијача. Лако је бити партизановац кад се освајају титуле, треба бити партизановац у овој ситуацији. Узбуђен сам, али вјерујте, имам јасну идеју. Тражим вријеме, ништа не може преко ноћи. Морамо да направимо анализу, шта и како да радимо. У фудбалу нема много времена. Првенство траје. Јуче смо одиграли врло тешку утакмицу и побиједили смо - то је порука. Спортски сектор припада Данку и мени. Биће непопуларних одлука. Партизан мора да крене новим путем са новом енергијом. Треба нам подршка свих навијача. Хоћемо да видимо позитивну енергију, да звиждуци постану аплаузи. Немам никакав страх да се суочим са проблемима. Ми смо у кући Партизана и Партизан је наш. Колико год ми уносили позитивну енергију, ако буде било подршке људи, све ће кренути како треба. Ситуација је веома тешка и компликована, али не и неријешива. Радио сам у Реалу кад нису три године узели титулу, ако сам могао тамо да се изборим, могу и овдје”, рекао је Мијатовић на почетку обраћања.

Како је Љајић уопште успио да убједи Пеђу Мијатовића да се врати у Хумску?

„Искрено, ја још не знам како сам овдје данас. Али, постаје све јасније. Два пута смо се срели, ми смо прекјуче донијели ту одлуку, у посљедњем тренутку. Рекао сам себи: Да ли је могуће да сам овдје? А, у истом тренутку кажем свака част Расиму како ме је сломио и наговорио. Дошао сам без било каквог интереса, једноставно ме зове нешто изнутра. Партизановац. Мучимо се годинама… Зову ме новинари када се нешто лоше дешава у клубу. Увек сам био благ, наклоњен, оптимиста, иако сам знао да можда грешим. Можда једног дана, када дођу срећна времена и кажем како ме је Расим наговорио (смијех). Апсолутно сам свјестан свега, цијеле ситуације”, каже Мијатовић.

Постоје ствари које се код играча неће толерисати.

“Непрофесионализам и неиспуњавање обавеза. Све је у реду. Промашити пенал у 98. минуту, изгубите утакмицу - пружамо руку противнику који је био бољи. Али ако не буду били професионални, то нећемо трпјети”, јасан је Мијатовић.

Данко Лазовић: Овдје ништа не ваља, не знамо шта нас чека сутра

Шеф стручног штаба Саво Милошевић добио је подршку некадашњег саиграча из репрезентације који сматра да је баш он прави избор за ту позицију у овом тренутку.

“Причали смо са Савом, има нашу апсолутну подршку. И да није тренер сада, ја бих га довео, јер је наш, партизановац, може да схвати нашу ситуацију. Не треба нам Гвардиола сада, него баш Сава. Не треба нам генерални директор неки, него човјек који познаје своју кућу. Порука и играчима, са којима ћемо разговарати, које ћемо упознати: ми можемо опростити промашену шансу, промашен гол, пенал из 1998. Али шта не можемо и нећемо? Непрофесионализам, ноншалантност, да је увијек крив неки други”, подвукао је Мијатовић.

И додао: наставиће да живи у Мадриду. Али ће чешће долазити у Београд.

„Често ћу долазити, не размишљам о пресељењу. Од данас до нове скупштине, апсолутна транспарентност. Нећу се преселити у Београд, али ћу бити присутан. Данко је ту, ми смо тим, он ће бити свакодневно на располагању структурама клуба и свима. Установиће се дијагностика када је спортска ситуација у питању, направиће се детаљна анализа цијелог стања и на основу тога ће се доносити одлуке. Ту смо да рјешавамо текуће проблеме. Много је теже све урадити са првенством које је у току. Армија навијача ће очекивати да ће све преко ноћи да процвјета. Неће! Потребно нам је вријеме, навијачи уједињени са нама. Весламо, па докле догурамо, а мислим да можемо далеко.

Било је ријечи о актуелном играчком кадру.

“Ми ћемо направити детаљну анализу. Не знам колико ће нам времена бити потребно, јер нећемо доносити одлуке само да бисмо их доносили, да оставимо неки утисак. Не треба да журимо. Екипу познајемо као сви навијачи. Вјероватно ће бити промјена, да ли ћемо успјети у јануару да појачамо тим, видјећемо на основу ситуације. Највјероватније нећемо, али не зато што не желимо, него нећемо моћи. Морамо располагати са оним што смо затекли. Нисмо ми криви за ситуацију коју смо затекли, нити тражимо ко је крив. Ми смо ту да нађемо рјешења. Ако све средимо, можда ће бити времена да се осврнемо на ову ситуацију и питамо ко је крив. Вјероватно ћемо доносити и погрешне одлуке. Као што и сви гријеше. Дајте нам времена, простора, позитивну енергију да што мање гријешимо”, истакао је Мијатовић.

Наставио је Мијатовић у нешто сликовитијем тону да објашњава ситуацију у којој се клуб налази.

„Мени је Партизан у том периоду доласка из Будућности прије скоро четири деценије, имао сам срећу да и тада дођем на велика врата, као највећи трансфер у историји СФРЈ фудбала. Имао сам кризу због притиска, дао само један гол. Зека и Ненад били сигурни да сам највећи промашај у историји Партизана, али ја сам живио са тим. Откочио ме позитивни амбијент другара са којима сам играо, Гордан Петрић који ми је био као брат. Схватио сам да морам да се освјестим, да морам да будем реалан. Живио сам у неком иреалном свијету. Уђеш и у неки новац, па се опустиш… Запиташ се послије свега да ли вриједиш. То освјешћење те доведе да почнеш још више да радиш на свему, да се осјећаш боље и онда дође бум. Е, сада смо у тој ситуацији: све је овдје било комотно. Нема пара, нема пара. Нема титула, ништам Звезда је супериорнија… Ми морамо да се вратимо на овај период да се вратимо да средимо нашу кућу, да нас не интересује комшија. Мислим да можемо, урадићемо то. Колико ћемо је добро очистити, вјерујте да хоћемо. Ми смо тренутно брод који нема ништа. Морамо да кренемо да весламо. Господине Данко, да ли ћете радити овдје за неку плату? Ко размишља о томе? Ко ради данас џабе? Е, ми ћемо да радимо џабе, јер немамо други интерес осим оног партизанског у себи”, нагласио је Мијатовић, преноси MozzartSport.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана