Из Српске траже шансу за Европу

Дарко Пашагић
Из Српске траже шансу за Европу

БАЊАЛУКА - У времену када све већи број клубова, поготово у нижим ранговима такмичења муку мучи да сезону заврши на позитивној нули у финансијском смислу постаје све уочљивије да у малим фудбалским срединама наступа све већи број играча из иностранства, не рачунајући ту фудбалере из земаља са простора бивше Југославије.

Наиме, још од почетка прошле сезоне Фудбалски савез БиХ, али и Фудбалски савез Републике Српске донијели су одлуку по којој се играчи, који имају пасоше држава које су настале распадом СФРЈ, не сматрају страним фудбалерима.

И поред њих, којих има веома много, у двије друге лиге Републике Српске, група Запад и група Исток, које броје укупно 33 клуба у овом тренутку се налази 15 страних фудбалера, од којих је већ 13 наступало ове сезоне. Многима је нејасно на који начин и на чију су препоруку дошли у друголигашке клубове, али чини се да тај тренд све више узима маха и иде узлазном путањом.

Тако ћемо у записнику Полета 1926 из Брода наћи тројицу Колумбијаца Валенсију Јохана Себастијана Памплону, Кампаза Џона Себастијана Паласиоас и Москверу Жуана Камила Ариаса, у добојском Жељезничару Американца Амадеа Чапру Тејта, док боје Брда из Хамбарина бране Бразилци Сантос да Силва Кауа Сантана и Едсон Жунио Алвеш (Бразил), али и Американац Чигози Окори. За бањалучки Напријед прве минуте убиљежили су Бразилци Витор Енрике Тревисан и Родригез Жулио Рафаел Фреитас, као и Јапанац Аоки Котаро. И Црни врх из Јаружана се похвалио да су његови чланови двојица становника Земље излазећег сунца Еруму Кума и Шунто Ватанабе. И док у групи Запад у чак пет клубова међу играчима има и иностраних фудбалера у групи Исток то је случај са само два тима. Дрес Задругара носе Колумбијац Валенсија Серхио Андрес Памплона и Перуанац Родригез Енрике Раез, који има и запажен голгетерски учинак, док је члан Младости из Гацка Парк Јонг Мин из Јужне Кореје.

Та четворица Колумбијаца, четворица Бразилаца, три Јапанца, два Американца и по један Перуанац и Јужнокорејанац у Српску су дошли преко мање познатих фудбалским агенција, а интересантно је да већина клубова за њих нема баш превелика новчана издвајања, осим што би требало да им обезбиједе смјештај и храну.

- Ријеч је о младим људима, који су се углавном у потрази за бољим животом, али напретком у каријери нашли у овим крајевима. Већина од њих је изузетно дисциплинована, коректни су играчи, али реално су мале шансе да направе неки знатно већи искорак на фудбалској сцени. Морамо им обезбиједити смјештај и храну, а за све остало брину њихови менаџери. Колика су им мјесечна примања стварно не знам, али сигурно нису велика, јер се понашају прилично скромно - изјавио је средином прошле сезоне спортски директор Слоге из Трна Миленко Петровић у чијим су редовима тада наступала тројица Бразилаца Иво Мендеш да Силва, Соуза Оливеира  Рикардо и Да Силва Лакерда Брајан Кевин.

И док су прва двојица одскочила квалитетом и друголигашки ранг замијенили прволигашким (Да Силва игра за Лакташе, а Рикардо за Слободу из Новог Града) није познато гдје је по окончању прошле сезоне фудбалски пут наставио Кевин.

Тешко је у овом тренутку рећи да ли ће долазак тих неафирмисаних странаца донијети напредак у квалитету фудбала у нижим ранговима такмичења, али је јасно да многи њихово играње виде као онемогућавање младих играча, пониклих у тим друголигашким клубовима да се докажу и да избију у први план.

- Нисам против тога да на наше просторе долазе играчи из иностранства, али је битно да то буде на прави начин. Прилика је то да се упознамо и са другим културама, обичајима и језицима, али и да можда сви заједно научимо нешто ново. Остаје питање да ли се са тим младићима манипулише и шта касније буде са онима, који не остваре какву-такву каријеру. Најважније је да ти који дођу да играју посједују одређени квалитет и да он послије буде исправно усмјераван, а њихов долазак само може донијети здравију конкуренцију у екипама - нагласио је шеф стручног штаба БСК-а Бранислав Крунић, који је фудбалску каријеру дуги низ година градио у иностранству.

Као позитиван примјер навео је бањалучки Борац, иако се он такмичи у највишем рангу фудбала у БиХ.

- Најбоље се видјело претходних сезона, а поготово у овој шта значи за клуб и екипу долазак квалитетних странаца. Навео бих као примјер штоперски пар Јурих Каролина и Барт Мајерс, који су у овом тренутку сигурно без премца у Премијер лиги - додао је Крунић.

Јапанци

Двојица Јапанаца из Црног врха Еруму Кума и Шунто Ватанабе, као и њихов земљак Аоки Котаро, који игра за Напријед у ове крајеве су дошли на препоруку Кимитошија Ногаве. Ријеч је о бившем професионалном играчу из Јапана, који је по завршетку каријере основао престижну фудбалску академију у својој земљи. Има одличну сарадњу са клубовима у Европи и свијету, а сва три поменута играча прије доласка у Републику Српску била су по клубовим у Шпанији. У њима нису успјели да се наметну па су дошли на друголигашке терене да се докажу, али и да у што скорије вријеме заиграју на прволигашкој сцени, можда и у Премијер лиги. Јуче су имали и међусобни дуел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана