Има 19 година, а пореде га са најбољим играчима свијета: Плаћен милионе, сви се питају да ли је погријешио

Г.С.
Foto: Принтскрин

Као једно од најпријатнијих изненађења из сенке у протеклих пар сезона, како у белгијском првенству, тако и у европском фудбалу, појавио се Ројал Антверп. Клуб из истоименог града смјештен у Фландрији, са око пола милиона становника, у сезони 2016/17 је освајањем првог мјеста обезбједио повратак у елитни ранг такмичења.

Од тога тренутка, видљив је константан раст у сваком смислу те ријечи. Прве двије сезоне су уједно и једине које је Антверп завршио изван топ пет, а најбољи пласман је забиљежен 2021. када су завршили на другом мјесту. 

Овога љета и након бројних одлазака, промјена које су погодиле тим, клуб се пласирао у Лигу шампиона, тако што су елиминисали грчки АЕК у посљедњем колу квалификација, преноси Блиц.

Једно од имена које се посебно истицало у протеклом периоду, јесте Артур Вермерен, везни фудбалер рођен 2005. године. Овај "бејби Де Брујне" налазио се на мети највећих европских клубова. Младић из Лиера је у трансферу тешком око 20 милиона евра, задужио дрес Атлетико Мадрида, у којем ће до краја сезоне имати прилику да се бори за трофеј Купа краља и Лиге шампиона, док је за мадридски клуб титула првака Шпаније, у овом тренутку, готово немогућа мисија.

Претежно као једини задњи везни у 4-4-3 или као једна од осмица у систему Антверпена, Вермерен је у фази напада своје екипе, кретњом без лопте правио разлику, па је веома често окупирао дијелове терена који  "припадају" офанзивним фудбалерима. Одлично се позиционирао и експлоатисао у међупростору, препознавајући када треба да помјери и да нападне његове небрањене дијелове. 

Скенирање прије него што лопта дође у његов посјед, уочавање распореда саиграча, учинило је да одмах по пријему, трошећи минимално вријеме, може упутити тачан, прогресиван пас. Статистички гледано, просјечно током једног меча упути 6,93 прогресивних додавања, са великим процентом од 87 одсто успешности.

Сјајан у пас-игри

Ради даље прогресије, тежи један-два, гив енд го (додај лопту и настави кретњу) комбинацијама, коју су се одвијали у већини случајева на десној страни терена. Неријетко га виђамо у самој завршници акције, позиционирајући се чешће на тој десној страни, дубоко из казненог простора, шаље оштре хоризонталне и повратне лопте. Из друге трећине терена тежи да убрза игру дугим лоптама, у жељи да избаци саиграча који напада дубину, и да тако промјени страну.

Као што смо већ у претходном дијелу ове анализе имали прилике да видимо, утицај у фази напада, када је позициониран високо, близу противничког гола гдје често директно спаја играча са голом, јасно указује на офанзивни квалитет, креативност и сналажење са лоптом.

Опасан је пред голом

Показује велику дозу комфорности и сналажљивости када се нађе у гол шанси, има брзо размишљање у комбинацији са техничким могућностима, као и одличан њух у казненом простору, поготово код прекида, гдје добром кретњом и праћењем акције улази у велики број прилика. Ипак, креација је далеко испред шута. У времену проведеном у Белгију, током две сезоне је по мечу биљежио 0,64 ударца (укупно 25) ка голу, а очекивани голови (џГ) су 2,4.

Најопаснији шутеви ван казненог простора долазили су из лијевог међупростора, када гађа десну страну гола, обично када му је остављају више простора и времена за припрему и егзекуцију. Остали ударци су обично долазили након прекида, одбијених лопти из игре, гдје би ван казненог простора шутирао, како би спречио офанзивну транзицију противника.

Јако је добар под притиском, на малом простору. Агилан, експлозиван и окретан (ниско тежиште – висок је око 180 центиметара), а поново велики фактор игра скенирање терена пре него што је лопта код њега, што омогућава да избаци чувара одмах по пријему лопте.

Дриблинг

По мечу је на 1,26 дриблинга (52,4 одсто успешности), што указује да избегава и не инсистира на уласку у директне офанзивне дуеле услијед позиције коју покрива, поготово ако се налази на својој половини, осим ако за то нема велике потребе. Највећи број дриблинга долази када је дубоко на противничкој страни. 

Као потенцијални додатак у својој игри можда би требало да више користи финте телом, без лопте, јер из наведених примјера можемо видјети да је врло покретљив и брз, што би ојачало присуство на лопти, као и већу непредвидивост.

Један од есенцијалних квалитета представља антиципирање игре, позиционирање и препознавање тренутка када и где се да се помјери.

Одбрана

У фази одбране, сјајно из другог плана чита ситуацију, на пар секунди прије додавања крене у затварање тог простора, а тако неутралише предност противника и потенцијалан прогресивни пас или као у мечу против Шахтјора интервенише испред самог гола. 

Број стартова у Белгији за две године је 94, од чега је као побједник изашао у 69 ситуација, а поседује одличан клизећи старт.

Мане на којима треба радити

Мораће да ради на физичкој снази, како би имплементирао више агресивност/искакање на противничке играче. Један од највећих дефанзивних пропуста који се понавља из меча у меч, јесте превише једноставно падање и насједање на финте где, иако је брз играч, ретко када успе да исправи грешку. Проблем му праве све врсте финти, чак и оне спорије, од играча чије техничке могућности нису на превише високом нивоу.

Иако веома млад, Вермерен показује озбиљну дозу зрелости, а интересовање и куповина од стране тима који предводи Чоло Симеоне је још један у низу доказа за ту чињеницу. Атлетико се у протекле две, три сезоне знатно разликује од оне екипе која је играла два финала Лиге шампиона 2014. и 2016. године. Сада имају видно офанзивнији приступ, па ће самим тим играчу као што је Вермерен бити доста лакше да се уклопи. 

Чекају га далеко искуснији и квалитетни фудбалери на тим позиција, који уживају велико повјерење аргентинског стручњака, а њихово присуство му само може помоћи, не само на стварима које треба да ради на терену, већ и на пољу схватања у колико велики клуб је дошао.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана