Ибрахимовићева статуа и након рестаурације остаје на тајној локацији

GS
Foto: Riedia

Шведска звијезда је на себе навукла бијес навијача из родног му Малмеа, након што је постао сувласник ривала Хамарбија

Статуа шведске фудбалске звијезде Златана Ибрахимовића, коју су оштетили вандали, рестаурирана је након три године, али неће бити враћена на постоље испред стадиона у Малмеу.

Тајна локација

Тамошње градске власти одлучиле су да је чувају од "непредвидивих навијача" на тајној локацији.

- Можда ће се нешто промијенити у будућности. Али још нисмо тамо - рекао је Јане Гронхолм за Судсвенскан. 

Замјерио се навијачима

Како наводе из градских власти, још није дошло вријеме да се статуа поново јавно изложи, јер и даље постоји велика несклоност према Ибрахимовићу.

- Прво морамо пронаћи одговарајућу локацију. Зато не видим никакав проблем ако је статуа неко вријеме скривена од погледа јавности - рекао је за лист градски политичар.

Ибрахимовић, који је рођен у Малмеу 1981. године од родитеља са простора бивше Југославије, велики је миљеник шведске јавности, али се замјерио навијачима из родног града.

Ибрахимовићева статуа од три метра, изливена у бронзи, откривена је 8. октобра 2019. Скулптура од пола тоне постављена је на осмотонско постоље од црвеног гранита испред стадиона у Малмеу.

Мета напада вандала

Убрзо су шведски медији открили да је Ибрахимовић постао сувласник штокхолмског Хамарбија, великог ривала клуба у шведској лиги. И не само то, Ибрахимовић је тада јавно изјавио да жели да клуб Хамарби постане највећи клуб у цијелој Скандинавији.

Статуа је постала стална мета вандала, који су неколико пута напали скулптуру. Прво су на њу окачили WЦ шољу, попрскали је бијелом бојом, а на под поред статуе исписали расистичке ријечи и пријетње смрћу.

Средином децембра исте године кипу је одрезана лијева нога, а прије Божића одрезан је нос. Истовремено је позлаћена статуа офарбана сребрном бојом и отпиљен прст на лијевој нози.

У ноћи 5. јануара 2020. године статуи су одсјечене ноге, а цијела скулптура је пала. Статуа је потом уклоњена и послана на поправку.

Било је и озбиљних планова да се статуа премјести у Штокхолм, али Ибрахимовић се није сложио са премјештањем статуе. Шведски нападач је члан италијанског Милана од 2020. године, преноси СТА. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана