Фудбалери Србије на најтежем испиту у квалификацијама за Европско првенство

Г.С.
Фудбалери Србије на најтежем испиту у квалификацијама за Европско првенство

БУДИМПЕШТА – Фудбалска репрезентација Србије у суботу од 20.45 часова гостује у Мађарској у једном од најбитнијих мечева квалификација за одлазак на Европско првенство у Њемачкој.

“Орлови” су у Будимпешту дошли са жељом да се реванширају највећем ривалу у групи за пораз у првом дуелу ових екипа, у којем су Мађари на стадиону “Рајко Митић” славили са 2:1.

Јак адут изабраницима Драгана Стојковића могла би бити и традиција. Наиме, откако је Пикси на клупи, Србија није изгубила ниједну такмичарску утакмицу у гостима?! Редом: у претходним квалификацијама за Свјетско првенство “орлови” су као гости побиједили Португалију (2:1), Луксембург (1:0), Азербејџан (2:1), док су са Републиком Ирском играли неријешено (1:1).

Дошла је потом Лига нација, у којој су Пиксијеви пулени на страни тукли Шведску (1:0) и Норвешку (2:0), а ремизирали са Словенијом (2:2). У истом том циклусу код куће је претрпљен пораз од Норвешке (0:1). И када су текуће квалификације за Европско првенство у питању Србија је као гост побиједила Црну Гору (2:0) и Литванију (3:1) и подијелила по бод са Бугарском (1:1).

Дакле, када се црта подвуче, репрезентација Србије са Стојковићем на клупи има у гостима биланс од седам побједа и три ремија, без пораза у десет утакмица. Све у такмичарским мечевима. А, падали су Португалија, Норвешка, Шведска, дакле не неки “лилипутанци” од тимова. Занимљиво је да је српски државни тим у посљедње четири године два пута гостовао у Будимпешти и да има побједу и реми.

Све то када се стави на вагу, говори да Србија има основа да вјерује у добар резултат, да ће се макар са једним бодом вратити са “Пушкаш арене” уочи кључне утакмице у квалификацијама са Црном Гором. Ако ћемо ићи и мало даље у прошлост, Србија је и у квалификацијама за претходно Европско првенство у баражу, са Љубишом Тумбаковићем на клупи, побиједила у Норвешкој, а онда изгубила код куће од Шкотске.

Превише тога да би било случајност. За крај, традиционално – калкулације. Евентуални реми у Будимпешти био би веома значајан корак ка Њемачкој. Тада би и неријешен исход са Црном Гором у Београду био довољан да се направе три бода разлике и бољи међусобни скор у односу на директног ривала (2:0 у Подгорици). Србију 99 одсто на ЕВРО води побједа против Црне Горе 17. октобра у Београду.

Група Г

1. Мађарска 4        3        1        0        7:1     10

2. Србија    5        3        1        1        9:4     10

3. Црна Гора        5        2        2        1        5:5       8

4. Бугарска 5        0        2        3        3:8       2

5. Литванија        5        0        2        3        4:10     2

6. коло: Бугарска – Литванија (18), Мађарска - Србија 1:3 (20.45)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана