Фудбалери Борца пред меч у Будимпешти: Не побјеђује увијек фаворит

Дарко Пашагић
Foto: Г.С.

БУДИМПЕШТА - Фудбалери Борца прије седам дана испунили су дугогодишњи сан и изборили јесен на међународној сцени, а сада желе још више. Осигурали су пласман у Лигу конференције, а сада желе да се вечерас од 21 час на “Групама арени” у Будимпешти примакну корак ближе Лиги Европе.

Бањалучани ће у првом сусрету плеј-офа Лиге Европе бити гости славног мађарског Ференцвароша и одмах је јасно ко бар на папиру има предност. То потврђује и тржишна вриједност играча два клуба.  

Наиме, сви фудбалери Борца по специјализованом сајту “Трансфермаркт” вриједе 7,41 милион евра, док играчи Ференцвароша коштају 54,68 милиона. 

- Тај податак довољно говори, али на терену не играју бројеви. Наша очекивања јесу да се представимо у добром свјетлу и да у резултатском смислу останемо активни за реванш сусрет, који се 29. августа игра на Градском стадиону у Бањалуци. Борац је већ направио велику ствар што је осигурао европску јесен пласманом у Лигу конференције, али зашто не бисмо отишли и степеницу више и пласирали се у Лигу Европе - нагласио је шеф стручног штаба Борца Младен Жижовић. 

Свјестан је да ће то бити веома тешко остварити, али и да се често знало десити да не побиједе они који су по прогнозама свих били фаворити. 

- О нашем ривалу не би требало трошити пуно ријечи, јер сама чињеница да на играчком списку имају чак 25 странаца довољно говори. Екипа Ференвароша је прављена плански и пројектована је да буде учесник Лиге шампиона, али у томе нису успјели. Због тога су вјероватно сви у клубу фрустрирани и пласман у Лигу Европе за њих је императив, што би могла да буде наша шанса. За њих би била катастрофа да играју Лигу конференције и сигурно ће играти у грчу. С друге стране, ми смо циљ већ испунили, али и даље имамо ту врсту спортског притиска да покушамо још више. За све нас у Борцу је велика част што играмо плеј-оф Лиге Европе и морамо сви заједно да уживамо у овим утакмицама - наставио је Жижовић. 

Стручни штаб Бањалучана пред пут у Будимпешту имао је кадровских проблема. 

- Давид Вуковић је лакше повријеђен и нисмо хтјели ништа да ризикујемо, док је Себастијан Ерера због црвеног картона у првом мечу трећег кола квалификација за Лигу Европе против КИ Класквика добио два меча суспензије. За овај сусрет пријављен је голман Филип Манојловић, тако да ће им бити у комбинацији. Све у свему сигуран сам да ће ко год изађе вечерас на терен пружити максимум да Борац и Бањалуку представи у правом свјетлу - додао је Жижовић. 
Требало би нагласити да се чак шест фудбалера бањалучког премијерлигаша нашло на списковима за предстојећа септембарска окупљања репрезентација.  

Чувар мреже Дамјан Шишковски добио је позив из Сјеверне Македоније, Марко Вукчевић из Црне Горе, а Јурих Каролина из Курасаа. Селектор У21- репрезентације БиХ Винко Мариновић на списак је ставио Енвера Кулашина, Саву Шушића и Стефана Марчетића. 

- Наш клуб је један од ријетких не само у БиХ, већ и региону који међу играчима има три сениорска и три млада репрезентативца у својим редовима. На то смо изузетно поносни и учинићемо све да се тај број у наредном периоду још више повећа - додао је Жижовић.  

Шкоти на центру 

Дијељење правде на првом сусрету плеј-офа за Лигу Европе између Ференцароша и Борца, који се вечерас игра од 21 час на “Групама арени” у Будимпешти повјерено је арбитрима из Шкотске. Главни судија је Николас Волш, а помоћници Грем Стјуарт и Калум Спенс. Четврти арбитар је Кристофер Грејем, док ће у ВАР соби бити Кевин Кленси и Ален Мур. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана