Фудбалери Борца гости код Широког Бријега у првом мечу полуфинала Купа БиХ

Дарко Пашагић
Фудбалери Борца гости код Широког Бријега у првом мечу полуфинала Купа БиХ

БАЊАЛУКА - Фудбалери Борца са много оптимизма, али и опреза очекују први меч полуфинала Купа БиХ у којем ће се данас од 15.30 часова састати са Широким Бријегом, а меч ће бити игран у Читлуку.

Сјајна серија Бањалучана од 22 утакмице без пораза у Премијер лиги БиХ прекинута је у прошлом колу када је на Градском стадиону Зрињски славио са 2:1, али то није помутило жеље изабраника Винка Мариновића да се на крају ове сезоне оките дуплом круном.

- Улазимо у саму завршницу борбе за трофеј, сам значај довољно говори о утакмици. Играмо против екипе која је у досадашњем дијелу показала стабилност, самим тим и квалитет с обзиром да су и они у полуфиналу Купа. Сигурно је да нас чека тешка и неизвјесна утакмица и оно што можда и очекујем јесте то да се у овој првој утакмици неће ријешити питање финалисте. Имамо двије утакмице и наравно да у овој првој идемо да направимо што бољи резултат за реванш - рекао је Мариновић.

Стратег Бањалучана осврнуо се и на екипу Широког Бријега.

- У односну на прошлу сезону изгледају много боље. Они су екипа која има доста квалитетних играча, поготово имају добру брзину у фази напада. Ту морамо да обратимо доста пажње. Видјећемо с обзиром на то да се утакмица игра у Читлуку и на стање терена, али једноставно имају ту брзину у нападу тако да ту морамо бити опрезни и пробаћемо да будемо што компактнији и конкретнији - додао је Мариновић.

Биће ово пети пут да ће ова два клуба одмјерити снаге у најмасовнијем такмичењу, а интересантно је да је побједник сваки пут стизао до финала, што ће бити случај и овог пута. У сезони 2009/10. Борац је у осмини финала елиминисао Широки Бријег након што је у Бањалуци славио са 2:0, а у реваншу је било 1:1. То године “црвено-плави” су стигли до финала у којем су славили у двомечу против Жељезничара и то је био једини пехар у овом такмичењу који је стигао на Градски стадион. У сезони 2014/15. у полуфиналу послије 0:0 у Бањалуци, Широки Бријег је славио на свом терену са 2:1, а онда је у финалу поражен од сарајевског Олимпика. Четири године касније ове двије екипе су се састале у четвртфиналу. Први меч одигран у Широком Бријегу припао је домаћину који је побиједио са 2:1, да би славио и у реваншу у Бањалуци са 1:0. У финалу су Херцеговци изгубили од Сарајева. У сезони 2020/21. у четвртфиналу се играо само један сусрет и то у Широком Бријегу из којег су Бањалучани изашли као побједници, да би касније у финалу послије лошијег извођења пенала били поражени од Сарајева.

Као што смо рекли Борац је само једном освојио пехар и то у сезони 2009/10, док су Широкобријежани славили три пута (2006/07, 2012/13 и 2016/17).

Завршница

Реванш утакмице полуфинала Купа БиХ биће одигране 17. априла. За разлику од претходне четири сезоне (2019/20. није одиграна завршница најмасовнијег такмичења) у финалу ће поново бити играна два сусрета. Први окршај екипа које ће одлучити о освајачу трофеја заказан је за 8. мај, а реванш је на распореду седам дана касније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана