ФК Војводина данас слави 110. рођендан

Танјуг
Foto: ФК Војводина

НОВИ САД - Фудбалски клуб Војводина данас слави 110. рођендан.

Фудбалски клуб Војводина основан је шестог марта 1914. године у Новом Саду, од стране ученика Велике српске православне гимназије, која данас носи име гимназија “Јован Јовановић Змај”. 

Одлука о оснивању ФК Војводина била је жеља српске омладине у Новом Саду да добије свој спортски клуб око којег ће се окупљати. 

Клуб је основан у кројачкој радионици Саве Шијачког у данашњој Темеринској улици у Новом Саду.  

“Одлучено је да име клуба буде Војводина, као асоцијација на некадашње Војводство Србија и Тамишки Банат, круновину Аустријског царства које је постојало између 1849. и 1861. године, а које је настало у складу са привилегијама које је аустријски цар дао Србима још давне 1691. године”, наводи се на сајту ФК Војводина.

Војводина је први меч одиграла у мају 1914. године у Ковиљу против ФК Шајкаш и победила са 5:0.

“Новосадски студенти су из Прага 1919. године донели прву праву фудбалску опрему у Нови Сад (дресове, лопте) и то као поклон од фудбалског клуба Славија из Прага. Дресови који су донети били су пола бели, пола црвени, баш онакви у каквима и данас играју Славија и Војводина”, наводи се на сајту клуба из Новог Сада.

Војводина је два пута била шампион некадашње Југославије и то 1966. и 1989. године. Клуб из Новог Сада је 1967. године стигао до четвртфинала Купа шампиона гдjе је елиминисан од Селтика из Глазгова.

Војводина је 1977. године освојила Средњоевропски куп. Клуб из Новог Сада је два пута освојио Куп Србије и то 2014. и 2020. године.

Легенде Војводине су Коста Хаџи, Јозеф Велкер, Вујадин Бошков, Тодор веселиновић, Радомир Крстић, Бранко Станковић, Илија Пантелић, Силвестер Такач, Петар Никезић, Милош Шестић...

Фудбалски клуб Војводина је позвао све своје навијаче, суграђане и симпатизере да заједно данас прославе јубиларни 110. рођендан.

“Драги наши Војводинаши, век постојања није мала ствар, а када на тај век додате још једну деценију, онда је то за понос свих нас, подсетник величине наше 'старе даме' са којом се радујемо и тугујемо, и у добру и у злу. Као што наш слоган каже 'ми смо једно, то је наша снага', тако желимо да се у среду у центру нашег Новог Сада окупимо под нашом плавом звездом и уживамо у тактовима и ритмовима новосадског Биг Бенда”, истиче се у саопштењу клуба из Новог Сада.

У саопштењу се наводи да програм почиње на платоу СНП вечерас у 19 часова. У 20 сати на великој сцени СНП-а биће одржана свечана академија, која ће бити посвећена јубилеју ФК Војводина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана