ФК Рад преживљава најтеже моменте, у току је битка за голи опстанак

Дејан Кондић
ФК Рад преживљава најтеже моменте, у току је битка за голи опстанак

БЕОГРАД - Некако у сјенци европских мечева Црвене звезде, Партизана и ТСЦ-а, један поносни београдски, српски клуб, Рад бије битку за голи опстанак на фудбалској мапи. Популарни “грађевинари” преживљавају најтеже моменте у историји клуба, али у складу са називом своје ветеранске групе “Несаломиви”, из Црнотравске улице поручују да нема предаје.

Клуб који је дао и кроз којег је прошао велики број сјајних играча, некадашњих репрезентативаца и мајстора фудбала, као што су Мирослав Ђукић, Љубинко Друловић, Владимир Југовић, Зоран Ризнић, Вук Рашовић, Зоран Бата Мирковић, Жељко Цицовић, Милан Борјан, Урош Ђурђевић, Андрија Калуђеровић, Лука Миливојевић и многи други, данас игра четврти ранг српског фудбала, Београдску зону. Рад у првом колу није дочекао екипу Зуца на старту такмичења, али је одиграо дуел другог кола. На свом терену је угостио Комграп. Јесте поражен са 8:0, али битније од свега је да су се “грађевинари” скупили, те да нису дозволили да не одиграју још један меч, што би значило дисквалификацију из такмичења, односно, практично гашење. Да подсјетимо, клуб са арматуром у грбу, иначе основан 1958. године, дуго година стабилан прволигаш, резултатски зенит остварио је 1989. године пласманом у Куп УЕФА. Исте године омладински тим Рада освојио је шампионску титулу у СФРЈ. Рад је посљедњих деценија био све, само не просјечан клуб за краткотрајну употребу политичара и квазибизнисмена. Поносан на себе, увијек свој. Имао је и дан-данас има иза себе армију исто тако оријентисаних навијача, чији број се повећавао са сваким клупским успјехом. Исти ти навијачи данас су задња линија одбране клуба, заједно са ентузијастима који су остали уз свој клуб. Један од њих је некадашњи првотимац “грађевинара”, данас руководилац клупске школе и један од иницијатора акције спаса Рада, Милош Тановић, који је за “Глас Српске” истакао да је наредних пет дана кључно за спас клуба са Бањице.

- Група ентузијаста и оних којима је “бела арматура” у срцу, са ветеранима клуба Кораком, Ајдером, Филимоновићем, Милошевићем, бившим директором Трифуновићем и другима на челу, успела је у немогућој мисији. Екипа је изашла на терен и тако сачувала клуб од гашења и дисквалификације из зонског такмичења. Колико се Рад воли, говори и слика да је на трибинама било гледалаца  више него  на неким мечевима нашег најелитнијег такмичења. Поред громогласне и бројне подршке “јунајтед форса”, велики допринос су дали и симпатизери и навијачи клуба стационирани на западној трибини. Што се тиче даљих корака, сада морамо да се ангажујемо да 13 играча, који су тужили Рад, направе споразум са клубом. Ако се то деси, моћи ћемо да региструјемо нове играче. Неки од њих су већ потписали споразум. Дакле, не тражимо да опросте паре, већ да се пролонгира време исплате, односно тужбе - рекао је Тановић.

Некадашњи десни бек, по потреби штопер, истиче да би се лично он, са још неколицином ветерана, реактивирао да буде клубу од помоћи, за прву руку.

- Имамо спремне играче, и неке бивше наше фудбалере, који би помогли да будемо конкурентни за овај ранг такмичења. Поносан сам да су се сви дигли, буквално цео град се укључио у ову нашу причу. Има људи који би се додатно укључили власититим средствима да помогну, укључујући и бивше фудбалере. Надам се да ћемо успети. Ако не, остају нам те млађе категорије, до неких бољих времена - закључио је Тановић.

“Несаломиви”

Ветеранска секција ФК Рад прије двије године прославила је 50 година постојања и тим поводом један од њених чланова, Миленко Киковић, одлучио је да промовише ауторско дјело, односно монографију посвећену управо једном од најстаријих удружења ветерана у Србији.

- Књига коју су издали, “Несаломиви 1970 - 2020”, је једно право богатство. Марко Николић, наш некадашњи играч, иначе и сам члан “Несаломивих” и данас признати стручњак, причао је о том делу у једном подкасту. Мало који клуб може да се похвали једном таквом историјском збирком - рекао је Тановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана