"Дуле Савић, а у Лондону мук": Филм о сну, који је родио мит, осваја и Српску

Дејан Кондић
"Дуле Савић, а у Лондону мук": Филм о сну, који је родио мит, осваја и Српску

БРЧКО - Има тих момената у спорту који заувијек остану у сјећању савременика и навијача. Постоје само двије врсте таквих тренутака, они који доносе неизмјерну срећу или велику тугу. Неријетко се они екранизују касније кроз филмска остварења. Једно такво је и дугометражни документарни филм "Дуле Савић, а у Лондону мук" редитељке Бранке Бешевић Гајић.

Након Србије овај документарац осваја јавност и са ове стране Дрине и увелико се ради на томе да и публика у Бањалуци види ово остварење. Иначе, Душан Дуле Савић, жива је легенда Фудбалског клуба Црвена звезда и српског фудбала. Он је прије 45 година дао митски гол лијевом ногом Арсеналу у Лондону, у 90. минуту утакмице и уписао се у историју "црвено-бијелих" и српског фудбала. Настала је тишина на стадиону "Хајбери", међу 40.000 људи, каква се у Енглеској никада раније, а неки људи се куну, ни послије није догодила. Убојити стријелац за "Глас Српске" испричао је једну анегдоту која је најавила погодак који и данас изазива дивљење фудбалских сладокусаца.

- Био сам цимер са Владимиром Петровићем Пижоном, који ми је и кум. Вече пре утакмице сањао сам да ће резултат бити 1:1 и да ћу ја дати одлучујући гол. Након београдских 1:0 за нас знали смо где идемо и шта нас чека. Пижон је само одмахнуо руком и рекао: "Какав, бре, 1:1?! Немој да малеришеш". Рекох: "Ето, видећеш". Тако је и било на моју велику срећу и радост. Тај гол ушао је у фудбалске уџбенике. Није суштина у самој лепоти гола, који као такав, јесте леп. Међутим, голу је претходила акција која је показала какав је тим имала тада Црвена звезда. Моји другови су пре поготка одиграли акцију у којој су разменили 21 пас, а ја сам лопту "само" поспремио у мрежу. Без мојих другова, саиграча, не бих могао ништа. Иначе, знао сам често тако да сањам неке снове који су одређивали шта ће бити на утакмицама. Само треба пратити знакове. Многи не знају, а то пише у мојој књизи, умало нисам остао после те утакмице у Лондону. Мало је фалило да моји другови оду без мене у Београд. Ишао сам да купим неке ствари, одећу, коју су ми "задали" да донесем и заглавио сам у превозу до хотела. Долазим, а видим да аутобус са екипом одлази без мене. Променио сам два таксија, први се покварио, док сам дошао до аеродрома и стигао на авион. Праве перипетије сам имао. Углавном, и кад сам ушао у авион нисам имао места да седнем. Седео сам иза пилотове кабине са стјуардесама у повратку. Незаборавно је било – уз осмијех је рекао Савић у Брчком, на премијери филма у Републици Српској.

Џаја, Кустурица, Бјековић...

Уколико будете имали прилику, свакако не пропустите овај документарац у којем се као саговорници појављују и Драган Џајић, новинар Пеца Поповић, глумац Драган Јовановић, академик Матија Бећковић, Пижон Петровић, Драган Савић, Вујадин Савић, Бошко Ђуровски, Неђа Милосављевић, али и Партизановци – редитељ Емир Кустурица, Бјековић, Иванчевић, Стојковић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана