Филип Манојловић за “Глас Српске”: Борац прави потез

Дејан Кондић
Филип Манојловић за “Глас Српске”: Борац прави потез

Мирис историје шири се Бањалуком. Еуфорија полако расте. Тражи се карта више, а у Фудбалском клубу Борац покушавају да остану мирни и концентрисани пред меч деценије, реванш трећег кола Лиге Европе против Ки Клаксивика. Уколико (не) прођу Фаране, у наредној рунди европских купова “црвено-плави” ће бити јачи за искусног чувара мреже Филипа Манојловића. 

Посљедње појачање Бањалучана хвата форму за предстојеће изазове. Упија савјете тренера голмана Синише Мркобраде, али и шефа струке Младена Жижовића. 

Иако није у конкуренцији за реванш против Ки Клаксвика, Манојловић једва чека сутрашњи дуел. Фокусиран је на тренинге, задовољан избором клуба, а у разговору за “Глас Српске” признао је да још није стигао да види, односно обиђе Бањалуку.

- Када сам добио позив Борца, нисам се двоумио. Знао сам да је то то. Лако смо се договорили. По доласку у Бањалуку дефинитивно се испоставило да сам направио прави потез. Екипа је супер, момци су ме одлично прихватили. Видео сам да у тиму има доста добрих, квалитетних играча, са лепим каријерама. Презадовољан сам што сам део једне такве екипе. Што се тиче града, искрено, једном сам изашао, прошетао, више сам фокусиран на терен. Биће времена да упознам Бањалуку. Чека нас сад тај меч са Фаранима и осети се еуфорија. Драго ми је што је реванш код нас. Нисам гледао уживо, али јесам преко малих екрана атмосферу против ПАОК-а, тако да мислим да ће бити поново одлично и овим путем позивам навијаче да нам помогну и овај пут. Приоритет нам је да прођемо у групну фазу. Јако је битан моменат, осетио сам када сам дошао овде. Заједнички смо на том путу, без обзира на то ко играо. Фокусирани смо на Ки Клаксвик и да из двомеча изађемо као победници. Можемо проћи даље. Рано смо добили црвени картон, играли смо са десет играча, тако да када се све сагледа, можемо до доброг резултата - поручио је Манојловић.

ГЛАС: Паралелно са Европом чека Вас и борба за одбрану шампионске титуле у Премијер лиги БиХ.

МАНОЈЛОВИЋ: Имамо велике амбиције и у лиги. Зато сам и дошао. Мислим да уз добар рад нећемо имати никаквих проблема. Ми треба да дамо максимум. Четвртак нам је ипак најбитнији, а што се лиге тиче, када дође на ред, бићемо спремни.

ГЛАС: Почели сте у Радничком с Новог Београда. Томислав Милићевић и Зоран Перковић су Вас довели у Црвену звезду. Калили сте се у Сопоту, Бежанији и Бачкој. У првом тиму “црвено-бијелих” дебитовали сте у дресу српског шампиона против највећег ривала Партизана. Какав је био осјећај?

МАНОЈЛОВИЋ: Да, дебитовао сам у поразу од 0:1 на “ЈНА”. Леонардо је дао тај гол. Недељу дана раније тренер Миодраг Божовић ми је рекао да ћу бранити. Био сам фокусиран свих 90 минута. Смирен сам био целу утакмицу. Нисам примећивао навијаче ривала, само сам био фокусиран на оно што ја радим. Гроф је знао да комуницира са нама млађим играчима, смиривао нас је. Доста играча је испливало из те екипе. Имали смо и пре Грофа, Ненада Лалатовића, обојица су знали да усмере младе играче. Нисмо имали никакав притисак. Психолошки аспект је био најбитнији, односно да уживамо у фудбалу, а ми смо то имали. 

ГЛАС: Са “Маракане” сте, као један од најперспективнијих голмана Европе, отишли у Хетафе. Како Вам је било у мадридском предграђу?

МАНОЈЛОВИЋ: На Европском првенству младих репрезентација у Пољској бранио сам само против Шпаније. Тих 90 минута ме је приближило трансферу у Примеру. Ту су ме видели неки скаути. Када сам дошао у Хетафе, имао сам баш јаку конкуренцију, тамо је био данас најбољи голман света Емилијано Мартинез, такође и Висенте Гуаита, један голман који је после отишао у Кристал Палас. Ни Мартинез тамо није бранио. Млад сам дошао, потписао уговор на четири године. Учио сам од Дибуа и Гуаите. После су дошле неке повреде, али значио ми је тај период у каријери и животу. 

ГЛАС: Какав је тип Дибу Мартинез?

МАНОЈЛОВИЋ: Супер је даса кад га упознаш, паметан је. Другачији. Добар човек. Свака му част за то што је урадио са Аргентином. Драго ми је због њега. Повремено се чујемо. Честитао сам му после освојене “Златне рукавице”. 

ГЛАС: Прва позајмица из Хетафеа била је у Панионис. Какве утиске носите из Грчке?

МАНОЈЛОВИЋ: Грчка лига је добра лига. Једно позитивно искуство. Годину дана трајала је та позајмица из Хетафеа. Кад си позајмљен играч, поготово голман, мало је другачије. Бранио сам неке битне, јаке утакмице. Био сам задовољан. Били смо у позицији где се нисмо борили за опстанак, али ни за титулу. Специфично је било. 

ГЛАС: Откуд послије на позајмици у шпанском трећелигашу Сансеу?

МАНОЈЛОВИЋ: Ту сам био после једне повреде коју сам имао. Желео сам да видим колико могу. Остао сам у Шпанији у договору са Хетафеом. Одрадио сам годину дана и вратио се у српски фудбал. 

ГЛАС: Како Вам је било у Суботици, која је била станица прије Борца?

МАНОЈЛОВИЋ: Прелепо искутво, момци су ме сјајно прихватили. Могу слободно да кажем да сам тамо био један од лидера екипе. Имао сам ветар у леђа од тренера, први ми је био Славко Петровић. Мислим да је то један феноменалан човек. Све три сезоне горе биле су тешке, свака на свој начин. Имали смо веће амбиције, нисмо успели да их остваримо. Хтели смо у плеј-оф, а углавном смо играли плеј-аут. Атмосфера, клуб и град Суботица увек ће ми остати у лепом сећању, близу срца. 

Свјетски шампион

ГЛАС: Заједно са Предрагом Рајковићем и Вањом Милинковићем Савићем чинили сте тројац голмана репрезентације Србије на чувеном Мундијалу на Новом Зеланду, прије скоро десет година. Каква су Вам сјећања на ту авантуру?

МАНОЈЛОВИЋ: Незаборавна прича. Доста година је прошло. Једно незаборавно искуство групе клинаца. То је била смерница у нашим каријерама ка бољем путу. Само кад погледате где играју ти играчи, све је јасно. Месец дана одвојени смо били тамо, радили. Остварило се да славимо у финалу. Невероватно искуство. Рецимо они пенали против Америке су ми остали највише у сећању. Баш је било феноменално. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана